/ - ФОТО: УРА
15/04/2022 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракчевић предао иницијативу: Поништити штетни план и заштитити Бокешку, Његошеву и Херцеговачку улицу

Предсједник подгоричке УРА-е опет проблематизује спорна законска рјешења из 2015. и 2016. године, као и актуелни Закон о планирању и изградњи објеката

Предсједник одборничког клуба “Подгоричка УРА - Право на град!“ Лука Ракчевић, предао је Скупштини Главног града иницијативу за хитним стављањем ван правне снаге УП-а “Нова Варош - Блок Е“, како би се спријечила планирана девастација Бокешке, Његошеве и Херцеговачке улице, као најужег градског језгра.

- Тим планом, донешеним по налогу Агенције за изградњу и развој, а уз пуну сагласност и финансирање Главног града, планиран је низ вишеспратних објеката дуж читаве Бокешке улице, чијом изградњом би се на бруталан начин трајно и бесповратно девастирао тај вриједни дио нашег града од изузетног културно-историјског значаја, а све зарад интереса инвеститра, а на штету свих грађана/ки нашег града- указао је Ракчевић.

Ракчевић подсјећа да већина објеката у Бокешкој улици датира из периода прије II свјетског рата, шта је ситуација и у Његошевој и у Херцеговачкој улици које обухвата План, а да је ријеч о ријетким објектима који су преживјели рат и Петомајско бомбардовање 1944. године.

- Као што смо се борили да руководство Града из Демократске партије социјалиста (ДПС) одустане од продаје зграде Сале за вјенчања, која се налази на углу Бокешке и Његошеве улице, а чију продају су чак два пута оглашавали, тако се морамо борити и залагати да се остатак Бокешке улице, као и Његошеве и Херцеговачке улице, заштити од инвеститорског урбанизма и нелогичних, агресивних и деструктивних интерполација. Бокешка улица мора остати бисер нашег града, баш као и Његошева и Херцеговачка улица, у нажалост давно запуштеном и руинираном центру- указао је Ракчевић.

Предсједник подгоричке УРА-е опет проблематизује спорна законска рјешења из 2015. и 2016. године, као и актуелни Закон о планирању и изградњи објеката, којим су продужена важења оних планова, чији је рок важења истекао прије 7 или 8 година.

- Примјера ради - тај катастрофални плански документ, донешен давне 2011. године, требао је и морао још 2016. године бити стављен ван правне снаге, када му је истекао рок на који је донешен. Међутим, невиђеним правним акробацијама, план је (у пакету са бројним другим) “зомбификован“ и његово трајање је продужено - до недефинисаног рока. Разлог више, да се план хитно стави ван правне снаге, на шта Скупштина Града има законску могућност, како би се приступило изради новог плана. Исту ствар смо, након великог притиска, успјели на случају УП-а “Забјело - Љубовић“, док Градска управа није имала разумијевања за поништавање планова на нагло и несразмјерно урбанизованом подручју Старе Вароши- указао је Ракчевић.

Ракчевић у иницијативи захтијева да се Скупштина Главног града сазове у најкраћем року, како би одлучивала о стављању ван правне снаге овог УП-а, након чега је неопходно дефинисати другачији програмски задатак и уважити културно-историјски значај који Бокешка улица има по све грађане/ке Подгорице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:51