Zabranu gradnje traže na zemljištu površine 8.392 kvadrata / -
20/03/2024 u 15:50 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakčević traži zabranu gradnje na parceli Boćara

Rakčević kaže da su podnijeli tužbu Osnovnom sudu, radi utvrđivanja prava svojine, kao i izricanja mjere privremene zabrane raspolaganja zemljištem ukupne površine 8.392 kvadrata. Pravo korišćenja 43 godine imao je Streljački savez Crne Gore, bez ijednog valjanog dokaza i na bazi "javnog izlaganja" iz 1978. godine, da bi državni Katastar tokom 2021. godine odobrio pretvaranje tog prava u pravo svojine

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević, uputio je zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine za stavljanje moratorijuma/zabrane na gradnju na parcelama u podnožju brda Gorica, na prostoru kluba Boćara i nekadašnjih teniskih terena, kako bi se spriječila devastacija vrijednog prostora uz samu kapiju park- šume.

–Usljed jako čudnih dešavanja i višedecenijske institucionalne konfuzije, pravo korišćenja nad predmetnim parcelama ukupne površine 8.392 kvadrata pune 43 godine imao je Streljački savez Crne Gore, bez ijednog valjanog dokaza i na bazi "javnog izlaganja" iz 1978. godine, da bi državni Katastar tokom 2021. godine odobrio pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, nakon čega na nezakonit način Streljački savez (SCCG) postaje vlasnik predmetnih parcela u srcu našeg grada – navodi Rakčević. 

Rakčević kaže da su krajem prošle nedelje podnijeli tužbu Osnovnom sudu, radi utvrđivanja prava svojine, kao i izricanja mjere privremene zabrane raspolaganja zemljištem. 

– Nemamo dilemu da je predmetna radnja potpuno nezakonita i suprotna odredbama Zakona o svojinsko pravnim odnosima, te da samo Glavni grad - Podgorica može imati pravo svojine nad predmetnim parcelama – kaže Rakčević. 

Važećim planskim dokumentom na ovim parcelama predviđena je gradnja objekta maksimalne bruto površine od 10.814 m2, spratnosti P+3, a parametrima DUP-a nije isključena ni mogućnost izgradnje stambenog objekta na toj lokaciji, navodi on. 

– Tražio sam od resornog Ministarstva da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, a do rješavanja imovinsko-pravnog spora ili usvajanja novog DUP-a Nova varoš 2 (koji je u izradi), proglasi moratorijum na gradnju na predmetnim parcelama, kako bismo sačuvali jedan od najvrednijih prostora u srcu Podgorice, koji se - nakon izgradnje Istočne tribine, pripadajuće podzemne garaže i rješavanja imovinskog spora - mora urediti na potpuno drugačiji način. Nadam se da će Ministarstvo usvojiti našu inicijativu i na prvoj narednoj sjednici Vlade, kroz jednostavan mehanizam izmjene Odluke o izradi DUP-a, proglasiti moratorijum na gradnju i sačuvati javni interes građana/ki Podgorice – naveo je Rakčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:22