Škola City kvart / - DIREKTORAT GLAVNOG DRžAVNOG ARHITEKTE
16/06/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City kvartu

Predmet konkursa je izrada idejnog arhitektonskog rješenja u zahvatu DUP-a „Radoje Dakić“, na lokaciji površine 18.660 kvadrata

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni konkurs za Idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u City Kvartu u Podgorici. Predmet konkursa je izrada idejnog arhitektonskog rješenja u zahvatu DUP-a „Radoje Dakić“, na lokaciji površine 18.660 kvadrata.

- Od konkursnih radova se očekuje da, sagledavajući zatečene urbane vrijednosti uže i šire lokacije, na adekvatan način unaprijede vizuelni identitet bloka i ponude optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja. Očekuje se inovativan pristup kod prostornih i arhitektonsko-oblikovnih rješenja kao i kod upotrebe materijala, a sve u skladu sa namjenom objekta. Rok za predaju radova je ponedjeljak, 4. septembar ove godine, navodi se u saopštenju.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 26. septembra 2023. godine, a rezultati i odluka žirija biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici konkursa: www.architecturalcompetitions.me.

Iznos prve nagrade je 18.000 eura, fond za drugu i treću nagradu je 11.000 eura i 7.000 eura, dok su predviđena i dva otkupa po dvije hiljade eura.

- Idejnim rješenjem treba utvrditi generalnu koncepciju za izgradnju objekta. Posebno treba voditi računa o uklapanju objekta sa okolinom, o položaju samog objekta u okviru zadate lokacije i odnosu prema susjednim objektima, kao i o priključenju objekta na infrastrukturu. Kada je riječ o arhitektonskim vrijednostima, koncept treba bazirati na optimalnom i funkcionalnom arhitektonskom rješenju, savremenom arhitektonskom pristupu, održivosti i očuvanju životne sredine. Idejnim rješenjem treba zadovoljiti kriterijume u pogledu organizacije prostora, kao i voditi računa o doživljaju i estetici objekta, odnosu izgrađene i neizgrađene sredine i o proporciji objekta u odnosu na zatečeno okruženje, navodi se u saopštenju.

Kako je zaključeno: "Ulaganje u obrazovanje u ranom djetinjstvu daje velike benefite, kako u doživotnom razvoju svakog djeteta, tako i za ljudski, društveni i kognitivni kapital jedne države. Sa uvjerenjem da edukacija ima ogroman uticaj na živote pojedinaca, ova škola bi postala centar za savremeno obrazovanje i kvalitetno odrastanje i formiranje budućih generacija".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 13:43