Одборници траже да се прецизирају рокови / -SRDJAN BOLJEVIC
08/06/2022 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разграничење општина не смије бити вјечити процес, закон да прецизира рок за подјелу имовине

Подjела имовине између Општине Тузи и Главног града има исту судбину као и кружни ток у центру. Таj ће процес бити завршен кад и кружни ток - дакле никад, каже Самир Аџовић

У Општини Тузи преовладава мишљење да разграничење и подјела имовине са, засад Главним градом, а извјесно и Зетом, не могу да трају вјечно, већ да се у закону одреди рок до када се локалне самопуправе морају разграничити. Посебно је то важно због земљишта као ресурса, привредних субјеката, вјерских објеката, али и свега онога што је битно за функционисање једне општине. Како сазнајемо ускоро би требало да се одржи састанак челника Главног града и Општине Тузи на којем ће ови други тражити да се граничне линије поклопе са катастарским и уколико то Подгорица не прихвати да дефинитивно иду на арбитражу.

”У процесу разграничења арбитража је на последњем мjесту, jер би то беспотребног довело до одлагања договора, каже Мевлудин Диздаревић

Одборник Демократа у СО Тузи Штјефан Цамај казао је да разграничење између општина не може бити вjечити процес.

image

Штјефан Цамај

-Архива Дана

– Тиме се директно штете интереси грађана тих општина, jер су у таквом стању у немогућности да остваре одређена права. Одређивање рокова у законима коjима би се убрзали процеси у разграничењима jе можда и добра идеjа, jер би се тиме убрзао евентуални одлазак на арбитражу. Процеси се мораjу завршавати у разумном року. Што се тиче разграничења између могуће нове општине Зета и општине Тузи, сматрам да неће бити проблема. Тренутно имамо само jедну тачку спорења, а то jе гробље у МЗ Врањ коjе је на териториjи Тузи, а капела за то исто гробље на териториjи Општине у оквиру Главног града -Голубовци. У зависности од тога шта су интереси двиjу општина и грађана ће и наши посланици у парламенту дjеловати амандмански везано за законе коjи регулишу ову материjу – каже Цамај.

”Што се тиче разграничења између могуће нове општине Зета и општине Тузи, сматрам да неће бити проблема, каже Штјефан Цамај

Цамај истиче да је арбитража краjњи механизам рjешавања разграничења и рjешавања таквих питања.

– Надам се да ћемо као добре комшиjе сва спорна питања рjешавати у духу добросусjедских односа вjековних комшиjа, па самим тим арбитража неће бити потребна. Споро разграничење утиче на развоj општине jер на самом почетку стварања и наилазе на разне потешкоће, а на краjу грађани су ти коjи трпе последице свега тога – поручио је Цамај.

Одборник Бошњачке странке Мевлудин Диздаревић наводи да се у септембру навршава четири године од добијања пуноправног статуса општине Тузи, а да су тек почетком године преузели општинска предузећа и то уз одређене уступке како би могли несметано да раде.

image

Мевлудин Диздаревић

-Архива Дана

– Потребно jе нагласити да сам процес ниjе jедноставан. Захтjева консезус двиjе општине, уз чињеницу да jе на краjу наjважниjи интерес грађана. У процесу разграничења арбитража је на последњем мjесту, jер би то беспотребно довело до одлагања договора, те би се сам процес знатно одужио. Договор о разграничењу треба да буде jедан од приоритета двиjе општине. У нашем случају сматрам да би оптималан рок био децембар 2022, што би створило могућност израде бољег и садржаjниjег буџета. Даље, може доћи до ситуациjе у коjоj би општина Тузи водила процес разграничења с двиjе сусjедне општине – каже Диздаревић.

Он сматра да ће разграничење са Зетом бити лакше jер неће дијелити предузећа.

– Закон jе тренутно у процедури, те ћемо преко наших посланика дjеловати амандмански уколико буде потребе. Сматрам да jе потребан састанак свих политичких субjеката са локалног нивоа, како би се преузео jединствен и коначан став, те након тога дjеловати амандмански. Сада ниjе ни вриjеме, а ни прилика да се ово питање политизиjе, што ће у коначници довести до jефтиних политичких поена – каже Диздаревић.

За Самира Аџовића, одборника Социјалдемократа, разраничење и подjела имовине између Општине Тузи и Главног града има исту судбину као и кружни ток у центру Тузи.

image

Самир Аџовић

-Архива Дана

– Таj ће процес, чини се, бити завршен кад и кружни ток - дакле никад. Због политичких таласања челника Општине Тузи, ниjе се могло излобирати да се формално-правна питања везана за териториjу и имовину наше општине заврше на ваљан начин. Сви ми знамо да jе код нас све политика, па и питање статуса jедне општине. Међутим, управо немогућност да се издеjствуjе политички договор довела нас jе у ово стање вакуума. Jа знам шта ће бити одговор актуелне власти на сваку примjедбу. Даjте нам jош jедан мандат, и ми ћемо магичним штапићем риjешити сва ова питања. Знамо да то не иде тако и знамо да су опасно залутали нудећи се свакоj власти на државном нивоу. То су данас, нажалост, националне партиjе у Црноj Гори. Стога нисам оптимиста када jе риjеч о разграничењу. Што се тиче формирања Општине Зета, мислим да ту неће бити много спорних питања, осим ако jедна или друга страна не буде посезала за оним што jоj не припада. Надам се да до тога неће доћи – казао је Аџовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:35