Мјештани незадовољни рјешењима из плана / Архива Дана
12/03/2022 u 07:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руководилац израде плана ДУП-а Момишићи А поручила: Куће са превеликим габаритима неће бити легализоване

Становник Момишића Дарко Ђуровић указао је да је претходним планом на његовој парцели била уцртана кућа, а сада је нема, Обрад Поповић да му је уцртана кућа са четири стана, док је на сусједној парцели саграђена зграда са шест станова па тражи исто зарад љепоте простора

Сви објекти у Момишићима који су габаритима прекорачили параметре из планске документације неће моћи бити легализовани, саопштила је Јадранка Поповић, руководилац израде ДУП-а Момишићи А. Да ли ће такви објекти бити порушени и шта ће бити са њима, на јучерашњој централној јавној расправи о овом планском документу, Момишићани нису добили одговор планера.

”На парцели са четири куће планер је предвидио површину за јавну намјену. То је исто као да вам неко за собу каже да је од сада то јавна теретана, каже Наталија Трнинић

Становница Момишића и посланица ДПС-а Далиборка Пејовић саопштила је да грађани морају добити одговор шта ће се десити са нелегалном градњом.

– Ми као грађани морамо да добијемо одговор што ће се десити са нелегалном градњом, шта се планира, шта је паметно за државу. Након свих резултата и анализа осјећаћемо се као грађани са основним проблемом угрожених људских права и слобода. Стрпљиво смо слушали и гледали што се око нас дешава, дизали су се силни спратови, не за породично становање, него за изнајмљивање, за стварање нове добити и нове вриједности. А ми смо остали на истим оним габаритима од прије 40, 50 и 60 година – саопштила је Пејовић.

На њену констатацију реаговао је Дејан Радоман, становник Момишића.

– За то сте и добијали гласове – поручио је Радоман.

Далиборка Пејовић му је поручила да то није коректно.

– Моја породица никад није направила ниједан квадртани метар мимо онога за шта плаћа порез. Онај који је нелегално градио мора да претрпи одређене санкције да бисмо ми могли своја права да реализујемо – рекла је Пејовић.

Становник Момишића Обрад Поповић указао је да му је на парцели уцртана кућа са четири стана, док је на сусједној парцели саграђена зграда са шест станова.

– Ја тражим да имам зграду као и он да би се употпунила љепота простора – рекао је Поповић.

Образлажући концепт плана Јадранка Поповић је навела да ће покрити простор од 80 хектара.

– Простор плана заузима падине Малог брда. Ослања се на Улицу сердара Јола Пилетића са југоисточне стране и на Улицу 13. јула са југозападне стране. Простор је у већем дијелу изграђен. Затечени грађевински фонд од 726 објеката представља уједно и велика ограничења. Без обзира што има простора за нову изградњу већ изграђени објекти умногоме утичу на планска рјешења, а посебно на саобраћај. Неизграђене површине остављају минималну могућност за успостављање минималног реда. Планиране су површине за становање мале густине станвоање веће густине, централне дјелатности, вјерски објекат, школство, социјална заштита – рекла је Поповић.

Маркуш: Животом ћу бранити ОШ „Сутјеска”

Архитекта Андрија Маркуш поновио је ранији став да неће дозволити да се прошири Основна школа „Сутјеска“ која је његово ауторско дјело. Проширење школр али и вртића „Пчелица“ предвиђено је планским документом.

–Ако имам право да то не дозволим - онда ја то не дозвољавам и то избришите. Ако од мене тражите да ја сарађујем у уништавању мога дјела онда од мене правите мазохисту. Школа ће бити заштићена и никоме од вас петља неће држати да дођете да радите нешто незаконито на том објекту. То је моје дјело, ја сам идентификован са тим, ја сам спреман да живот дам за то дјело. Ко је од вас спреман, нека дође. Немојте се играти са тим – рекао је Маркуш.

Јадранка Поповић је поручила да уколико Управа за заштиту културних добара школу прогласи заштићеним добром не важи предлог из нацрта плана да ће она бити проширена.

Представник одбора повјереника МЗ Момишићи Маркиша Ђуровић предложио је да се јавна расправа за овај плански документ продужи за још недјељу дана, те да представници тима који је радио план свакодневно буду у мјесној заједници како би грађанима објаснили све недоумице. Јадранка Поповић и Никола Јововић, представник Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, саопштили су да ће размотрити захтјев.

Становник Момишића Дарко Ђуровић указао је да је претходним планом за овај простор на његовој парцели била уцртана кућа, али да је сада нема. Руководилац израде плана Јадранка Поповић објаснила је да су преузели податке из Просторно урбанистичког плана Подгорице који је план вишег реда. Миодраг Миго Радуновић навео је да му је планом избрисан пут који постоји на његовој земљи одавно. Он је затражио од планера да му се пут врати на шта је Јадранка Поповић поручила да примједбу напише током трајања јавне расправе.

У име дијела мјештана Момишића Мирјана Куљак је затражила да се слијепи пут од Везировог моста ка Улици Гавра Вуковића укине.

–Све урбанистичке парцеле имају своје прилазе. Такође, предлажем да се повећају урбанистички параметри како би се сви објекти уједначили и да не изгледали као „бабини зуби“ – навела је Куљак.

У име наследника породице Вучинић Наталија Трининић саопштила је да су запрепаштени и узненмирени нацртом планаи.

На парцели су четири куће а ви сте ту предвидјели површину за јавну намјену. То је исто као да неко у собу вашу дође и каже ту ће бити теретана. Наша земљиште је обезвријеђено – навела је Трининић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:48