Слабо интересовање за легализацију објеката / Дан
06/04/2022 u 07:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секретар за урбанизам Љека Ивезај истиче: Почиње наплата надокнаде за легализацију објеката

Грађани који су предали непотпуну документацију имају рок од 20 дана да је допуне, а уколико то не ураде, захтјев ће се сматрати одбијеним, каже Љека Ивезај

Секретаријат за урбанизам послао је још један позив грађанима, који су предали непотпуну документацију за легализацију објеката, да је допуне. Како је казао Љека Ивезај, секретар за урбанизам, грађани који су предали непотпуну документацију имају рок од 20 дана да доставе тражене папире, а уколико то не ураде захтјев ће се сматрати одбијеним и почиње се примјењивати Одлука о накнади за коришћење простора за бесправне објекте.

image

Љека Ивезај

Дан

– Обавјештења за допуну документације смо послали и сви су их примили. Доста предмета се прекида због недостатка планске докуменатције. Легализују се само они који имају потпуну документацију и који су у складу са планским документима. Тих случајева нема пуно. Свима који су предали захтјеве али не и тражене папире дали смо рок од 20 дана да допуне документацију и уколико то не ураде предмет се одбија и почиње примјењивати Одлука о накнади за коришћење простора за бесправне објекте. Предмет ћемо, подцртавам, одбити само ако је непотпуна докуменатција и уколико се не поклапа са планским документом – рекао је Љека Ивезај.

Кућних бројева око 5.000, а захтјева за легализацију 1.700

Ивезај истиче да је укупно мали проценат грађана заинтересован за легализацију.

– Имамо свега 1.700 захтјева. Како ћемо остале анимирати заиста не знам. Видјећемо да се то подигне на мало већи ниво, односно да органи Општине заузму став. Морамо испоштовати законске процедуре и видјећемо шта ћемо предузети даље. Да не можемо бити задовољни говори податак да имамо 5.000 објеката у евиденцији за кућне бројеве – истиче Ивезај.

Дакле, дсве оне који не допуне документацију чека плаћање надокнаде за бесправне објекте. По Одлуци о накнади за коришћење простора за бесправне објекте легализација кошта 26 еура по квадрату. Када се једнократно плаћа попуст је готово 50 процената за објекте основног становања, а можда 40 одсто за објекте преко 200 квадрата. Како су раније казали из овог секретаријата тај износ у зависности од квадратуре дође неких 14 еура.

– Људима је тешко да једнократно плате, а исто тако не могу да се одлуче за плаћање у ратама јер ту има камате и одужи се. Притом морају да дају нотарску изјаву, да ставе хипотеку у вриједности од 30 процената више од вриједности цијене коју плаћају, тако да су то неки додатни трошкови. И зато људи нијесу заинтересовани – објаснили су раније из Секретаријата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:48