Пут је граница / Дан
13/04/2022 u 07:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секретар за урбанизам Љека Ивезај поручује: Матагужани само размјеном могу опет у Зету

Нама је припала Црква Светог Николе, као и гробље око ње, а капела је остала у Зети, казао је Љека Ивезај, секретар за урбанизам Општине Тузи

Становници дијела Матагужа, чије су куће у близини капеле и цркве Светог Николе, сва своја административна права оствариваће у Општини Тузи, јер су они мјештани Мјесне заједнице Врањ, саопштио је Љека Ивезај, секретар за урбанизам Општине Тузи. Породице Новаковића, Мијовића и Ђуровића недавно су добили пореска рјешења од пореских власти Тузи. Њихове куће по катастарским границама припадају катастарској општини Врањ, па то што су се досад водили као мјештани Матагужа, односно Општине у оквиру Главног града - Голубовци више не важи. До сада су били уписани у бирачки списак Зете, али ће се и то промијенити.

Граница у Матагужима је означавана као спорна посебно због цркве Светог Николе, капеле и гробља. Црвена катастарска линија подијелила је село па су црква и гробље у КО Врањ, а капела у КО Матагужи. По закону територију једне општине чине границе КО које улазе у њен састав. Овај дио се водио спорним и могућим послом за арбитражу, али слањем пореских рјешења, промједном бирачког списка и тако даље очигледно је све разријешено.

image

Љека Ивезај

Дан

– Сва своја административна права становници Матагужа иза граничне линије сада остварују у Општини Тузи. Од мјеста пребивалишта, издавања личних карата, докумената, возачке дозволе, све то сада ваде код нас. И право на гласање оствариваће у Тузима, јер су сада регистровани као мјештани МЗ Врањ. Сада ће бирати власт у Тузима. Важећим законом та зона припада Врању и као таква је у оквиру Општине Тузи – рекао је Ивезај.

Љека Ивезај истиче да можда буде корекција у финалном договору са Главним градом око разграничења, али у овом тренутку они су мјештани Врања.

– Хоће ли бити каква корекција у финалном договору са Главним градом, то остаје да се види. Ово је дефинитивно овако у овом тренутку, али се касније отвара могућност да се неки дјелови размијене. Међутим, питање је хоће ли бити или не. Не значи да хоће, али дефинитивно сада по Закону о територијалној организацији Црне Горе нама припада ова катастарска општина. То значи да нам је припала и црква Светог Николе, као и гробље око ње, а капела је остала у Зети. Пут је буквално граница, па рецимо и његово одржавање је наша обавеза – казао је Ивезај.

Ивезај истиче да би комуналне рачуне требало да плаћају Тузима, а када ће са тим почети није знао да каже.

image

Никола Цамај

-

Директор Комуналног Никола Цамај казао је да до коначног разграничења у овом дијелу неће слати рачуне за одвоз отпада.

– Наша возила се крећу и тим путем и одржавају комплетан Врањ. Скоро смо покосили двориште православне цркве у Врању, а спремни смо то да урадимо и испред цркве у овом дијелу Врања, као и да уредимо гробље. Ми тај дио доживљавамо као Врањ и одржаваћемо га – рекао је Цамај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 14:04