Стахују од заразе / -иван
24/08/2021 u 06:45 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Септичке јаме и даље се изливају Врањином

Ова прича траје од 2016. године, не од сад, нити нешто саботира нова Влада, већ је тај пројекат требао да буде завршен до 2019. године. Новац је био обезбијеђен па нас интересује зашто све није завршено, каже Миодраг Дапчевић

Иако је изградња постројења за третман отпадних вода за насеље Врањина била планирана за 2018. годину, ово рибарско мјесто на Скадарском језеру и даље "лежи" на септичким јамама. Ни метар канализационе мреже није урађен, а да ли ће уопште бити становници овог насеља не знају. Информација од надлежних немају, али због тога, како кажу, немају ни основних услова за живот.

Донаторски уговор између Центра за међународну сарадњу Словеније и Министарства одрживог развоја и туризма потписан је 12. октобра 2016. године за пројектовање и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у насељу Врањина. Вриједност радова за пројектовање и изградњу постројења износила је 245.000 еура, од чега је пола донација, а пола била обавеза Црне Горе која је била планирана кроз капитални буџет.

Од тада до данас урађена је само каптажа и ту се са радовима стало. Мјештане интересује када ће радови бити завршени, али одговор не добијају.

– Јутрос са се видио са предсједницом Општине у оквиру Главнго града - Голубовци са Тањом Стајовић, али ми је речено да ту немају никакву надлежност, већ да се чекају дозволе од Министарства капиталних инвестиција. Међутим, та прича траје од 2016. године, не од сад, нити нешто саботира нова Влада, већ је тај пројекат требао да буде завршен до 2019. године. Новац који смо добили од Владе Словеније и од Владе Црне Горе, још је ваљда на располагању. Али то тако стоји и нико не реагује. Пар пута сам се обраћао надлежнима, али све је узалуд, јер ништа до сада нијесу урадили. Паре су биле ту, али годинама претходници Министарства капиталних инвестиција нијесу ништа урадили. Да ли су паре негдје друго преусмјерене не знам. Једино што је урађено је та каптажа. Прикључни водови, који су од значаја, нијесу урађени. Нико није ни долазио. Само говоре да се чекају неке дозволе и одобрења. На сајту њиховом сам нашао да је папирологија завршена – рекао је Миодраг Дапчевић, мјештанин Врањине.

Дапчевић истиче да је ситуација на Врањини лоша, те да се зими када поплаве изливају септичке јаме.

– Не можемо развијати сеоски туризам овако. Права је катастрофа, јер се шире мириси фекалија, а касније кад се ниво Скадарског језера подигне избаци све и свашта. Септичке јаме се виде голим оком. То није од сад, већ више од десет година. Ако су већ биле намијењене паре за тај пројекат, није нам јасно зашто то није онда завршено – казао је Дапчевић.

Он не зна коме више мјештани Врањине да се обрате за проблем који имају.

– Обраћао сам се раније надлежнима и све је узалуд. Не знамо коме да се обратимо. Немамо ни предсједника мјесне заједнице да можемо преко њега да се обратимо институцијама. Тражили смо информације од Тање Стајовић и Ратка Стијеповића, предсјендика СО Голубовци, али они кажу да су немоћни и да не могу да нам помогну – рекао је Дапчевић.

На питања упућена Тањи Стајовић одговорила је пи ар служба општине.

– Општина Голубовци је у сталној комуникацији са Управом јавних радова и Министарством екологије, просторног планирања и урбанизма који реализују пројекат изградње канализационе мреже. Завршена је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, урађен и ревидован главни пројекат фекалне канализације за подручје Врањине-у захвату студије локације Врањина са Лесендром. Планом јавних набавки Управе јавних радова за текућу годину у оквиру капиталног буџета предвиђено је расписивање тендера за изградњу канализационе мреже вриједности 236.200 еура. Иницијатива за рјешавање третмана отпадних вода за Врањину према министарству је потекла од Главног града и Општине Голубовци. Наставићемо да пратимо динамику реализације пројекта како би се у што краћем року приступило завршетку пројекта – кажу из пи ар службе Општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:03