Сутоморе: Сезона добро почела / фото: Д.С.
07/07/2021 u 06:50 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеталиште у Сутомору унаприједило туристичку понуду

Шеталиште је заиста уређено на прави начин, и његовим изгледом и функционалношћу успјели смо да повећемо степен уређености града, каже предсједник МЗ Франо Вуксановић

Овогодишња туристичка сезона у Сутомору почела је веома добро. Задовољни су и власници приватног смјештаја, а добру попуњеност имају и хотелски капацитети. Рекло би се, ипак, да су највише задовољни закупци плажа, на којима се свакодневно биљежи пораст броја туриста, а посебно у данима викенда. Чини се да је град чистији, и да је уређеност на већем нивоу него претходних година, што се не би могло рећи за периферију Сутомора.

Међутим, мјештани се највише плаше највећег проблема који годинама не може да се ријеши, буке која је долазила са тераса и трајала до дубоко у ноћ, а што је сметало и туристима и грађанима. Такође, очекују да се од Сутомора и ове године не направи вашариште како је било последњих година.

Трг са зеленим површинама

Комплетан захват предвиђен за уређење подијељен у четири фазе обухвата саобраћајницу Обала "Ива Новаковића" са обалним шеталиштем уз градску плажу, затим функционално залеђе са јавним зеленим површинама и дијелом саобраћајнице и шеталишта (радови у завршној фази), пјацета – трг са зеленим површинама, фонтаном, рекреативним зонама и дијелом саобраћајнице и шеталишта, те као четврта фаза пројекта уређење околине Ђурића потока са јавним зеленим површинама и паркинг просторима. Предметни простори се третирају интегрално као јединствен функционално складан простор у односу на постојеће саобраћајнице, цјелине, објекте и садржаје који га окружују, наводе из Морског добра.

Предсједник МЗ Франо Вуксановић потврђује да је туриста далеко више него лани, а посебно у данима викенда.

– Шеталиште је заиста уређено на прави начин, и његовим изгледом и функционалношћу успјели смо потпуно да повећемо степен уређености града. Имамо добру комуникацију са Морским добром, и искрено се надам да ћемо у сезони рјешавати све проблеме који се евентуално појаве. Радови на уређењу шеталишта приводе се крају – каже он, наглашавајући да ће се након сезоне наставити са уређењем трга, шеталишта и саобраћајница, а све у циљу побољшања визуелног изгледа и подизања туристичке понуде града на квалитенији и већи ниво, али и општине Бар и Црне Горе.

Радови вриједни 5.400.000 еура

Комплетан пројекат реконструкције и адаптације шеталишта у Сутомору подијељен је у четири фазе.

Укупна вриједност инвестиције за све четири фазе пројекта је око 5.400.000 еура. Од тога је за прву фазу које се завршава опредијељено око 970.00 еура, а за наредну фазу уређења трга, према главном пројекту, потребно је око 1.000.000 еура, саопштено је раније из ЈП Морско добро.

Огласили су се и из Морског добра истичући да је деведесет одсто радова на реконструкцији и адаптацији прве фазе шеталишта завршено, а о датуму свечаног отварања јавност ће накнадно и благовремено бити обавијештена.

– Радови су 90 одсто завршени, остала је само монтажа типских тенди из пројектне документације, које треба да буду монтиране до 15.7.2021. године, а што је закључено све према последњем одржаном састанку са предметне локације дана 26.6.2021. Што се тиче отварања шеталишта, то нијесмо усагласили са носиоцем овога посла, Управом јавних радова Подгорица, и о томе ће јавност накнадно бити обавијештена – саопштено је из овог јавног предузећа.

Подизањем квалитета уређења простора биће остварен мултипликативни ефекти на укупни квалитет туристичке понуде, квалитет и повећање обима туристичке понуде, и биће дат замајац будућем квалитетнијем уређењу комплетног Сутомора, поручили су из Морског добра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:34