Најлакше је поклањати народне паре: Илустрација
21/03/2022 u 08:00 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Широке руке кад је из народне касе: ЦЕДИС за 8. март частио по 200, а Депонија по 100 еура

Оно што jе суштина jесте да све те поклоне на краjу платимо ми грађани. Плати их и онаj пензионер коjи мjесечно преживљава са пензијом од 150 еура или и мање, и она породица са пет чланова домаћинства, коjа добиjа социjалу од 120 еура, каже Инес Мрдовић

Кад се поклања из локалне или државне каса очигледно је свеједно ко из које партије долази када су у питању органи који о томе одлучују. Доказ су поклони за недавни празник 8. март гдје су исто поступили и директори државних предузећа, као и они који воде градске фирме, иако су до недавно ови први, док су били опозиција, то итекако замјерали својим колегама из супротних политичких опција. На упите упућене за неколико локалних и државних предузећа добили смо податке да су се поклони за 8. март кретали од 50 до 200 еура.

Тако је рецимо ЦЕДИС, на чијем је челу Владимир Чађеновић колегинице частио по 200 еура. С обзиром на то да у ЦЕДИС-у ради 225 жена за 8. март потрошили су укупно 45.000 еура.

– Поводом 8. марта ЦЕДИС jе за 225 запослених жена, што jе око 14 одсто од укупног броjа запослених у компаниjи, обезбиjедио износ од по 200 еура. У ЦЕДИС-у jе пракса да се поводом Међународног дана жена укаже пажња колегиницама коjе даjу доприност у свеукупном развоjу компаниjе – саопштили си из Службе за корпоративне коминикациjе – ЦЕДИС.

За разлику од њих компанија Плантаже којом руковиди Зоран Миладиновић запослене за 8. март нијесу добиле новац.

– У компаниjи "13.Jул–Плантаже" тренутно jе запослено 218 жена. Запосленим женама у Плантажама, поводом 8. Марта, ниjе додjељиван новац. Одговараjућим актом, компаниjа jе дониjела одлуку да запосленим женама, овим поводом, додиjели ваучер у износу од 50 еура, коjи се може искористити искаучиво у ресторану коjи jе у власништву компаниjе, то јесте ресторану "13. јул". Уз ваучер, запослене у компаниjи добиле су по jедну флашу вина "Вранац Про корде" – кажу из Плантажа.

Ни у градским предузећима нијесу издвајали мале своте новца за овај празник. У Тржницама и пијацама којима руководи Мирjана Пурић запослене су добиле по 100 еура.

– На инициjативу синдикалне организациjе Тржнице и пиjаце, а на основу члана 47 колективног уговора друштва, Одбор директора jе донио одлуку да се одобри исплата новчаних средстава у износу од 5.400 еура на жиро рачун Синдикалне организациjе, коjа jе извршила исплату по 100 еура за 54 запослене – наводе из Тржница и пијаца.

По 100 еура добиле су запослене у Депонији на чијем је челу Арсеније Бољевић.

– Као и свих претходних година, од оснивања до данас, руководство привредног друштва Депониjа опредиjелило jе из буџета фирме новчани износ од по 100 еура као осмомартовску честитку своjим колегиницама. Укупна сума издвоjених средстава за 51 колегиницу износи 5.100, за коjу су плаћени порези и доприноси – наводе из Депоније.

Запослене и предузећа Водовод и канализација којим руководи Филип Макрид осим 50 еура добиле су и ваучер за куповину исте вриједности.

– Поводом међународног празника, Дана жена, а у складу са статутом и колективним уговором, Друштво jе запосленим припадницама женског пола додиjелило новчану накнаду у износу од по 50 еура, као и ваучер у истоj вриjедности за трговину у обjектима коjи врше малопродаjу робе широке потрошње. Предузеће Водовод и канализациjа запошљава 203 жене – кажу из овог градског предузећа.

Предузеће Чистоћа чији је директор Андрија Чађеновић има 131 запослену.

– Поводом 8.марта за жене запослене у овом привредном друштву, од стране Синдикалне организациjе опредиjељена су одређена новчана средства – поклони у износу од 50 еура за сваку запослену понаособ. Такође Синдикална организациjа jе запосленим женама, а у складу са њиховим могућностима организовала дводневни излет у Сараjеву – кажу из Чистоће.

Поводом 8. марта Зеленило, којим руководи Даца Поповић jе обезбиjедило по 50 еура за сваку запослену.

– Синдикална организациjа овог друштва се такође придружила, па jе и она издвоjила по 50 еура за сваку запослену. У Зеленилу jе запослено укупно 52 жене, те jе поводом овог празника из средстава друштва издвоjено укупно 2.600 еура, а исти износ издвоjио jе и Синдикат Зеленила – казали су из Зеленила.

Инес Мрдовић из Акциjе за социjалну правду сматра да нијесмо богата Шведска или Норвешка да имамо новца за поклоне различитих врста.

– Она предузећа коjа веома успjешно послуjу, коjа обезбjеђуjу значаjан профит коjи се касниjе слива у државну касу, или локалне буџете, можда би и могле да издвоjе за поклоне женама за 8. март. Али, чак и у таквим случаjевима, постоjе приоритетниjе потребе и праведниjе jе дати помоћ, рецимо, неком дневном центру за дjецу са посебним потребама, или некоj социjално угроженоj породици, или старим лицима, умjесто поклањати женама по 50, 100 или 200 еура, а коjе већ имаjу обезбиjеђену егзистенциjу кроз плате коjе примаjу. Ниjесмо ми богата Шведска или Норвешка да имамо новца за поклоне различитих врста. Ово jе сиромашна држава, чиjе су финансиjе годинама на "стакленим ногама". Али, по ко зна коjи пут се показуjе да jе наjлакше бити џентлмен са државних или локалних jасли. Оно што jе суштина jесте да све те поклоне на краjу платимо ми грађани, кроз пословање државних или локалних предузећа, или државних или локалних органа. Дакле, плате их и онаj пензионер коjи мjесечно преживљава са мизерном пензијом од 150 еура или и мање, и она породица са пет чланова домаћинства, коjа добиjа социjалу од 120 еура. И управо то jе поражаваjуће и дубоко социjално неправедно – каже Мрдовић.

Она сматра да би овакве праксе требало постати прошлост.

– Уколико предузећа и држава имаjу вишак новца за поклањање, онда прво треба помоћи оне наjугрожениjе, а не чашћавати оне коjи имаjу. Уосталом, 8. март jе празник у коjем женама поклањаjу поклоне они коjи су породично или на сличан начин везани са њима, те jе потпуно неоправдано да се то чини из касе свих грађана – навела је Мрдовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:39