Olivera Injac / -FOTO: MIćKO VUJISIć, DAN
07/06/2024 u 22:20 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Glavni grad prvi uveo praksu: Uvjerenja građana pribavljaće po službenoj dužnosti

U Glavnom gradu, kao prvoj lokalnoj samoupravi koja je napravila ovako značajan iskorak u digitalizaciji u Crnoj Gori, nastavićemo da radimo na unapređenju cjelokupnog sistema, a sve kako bismo građanima omogućili efikasnije servise, poručiča je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice

Kako se u okviru lokalne samouprave tokom godine obradi na više desetina hiljada zahtjeva u kojima se od građana traži neko od uvjerenja ili izvoda (o prebivalištu, državljanstvu, bračnom statusu, izvod iz matične knjige rođenih/umrlih, Služba za informacioni sistem ostvarila je vezu sa Centralnim registrom stanovništva kako bi se ta dokumentacija, za naše državljane, pribavljala posredstvom jedinstvenog informacionog sistema za razmjenu podataka između organa javne uprave.

– Za vrlo kratko vrijeme izvršili smo automatizaciju i modernizaciju brojnih procesa u okviru sistema i time ostvarili direktan benefit kroz uštedu vremena za građane, ali i za administraciju. U Glavnom gradu, kao prvoj lokalnoj samoupravi koja je napravila ovako značajan iskorak u digitalizaciji u Crnoj Gori, nastavićemo da radimo na unapređenju cjelokupnog sistema, a sve kako bismo građanima omogućili efikasnije servise – kazala je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

Rukovodilac Službe za informacioni sistem Nikola Mićunović navodi da građani više neće morati da čekaju u redovima za razna uvjerenja i izvode već će oni te podatke pribavljati za njih po službenoj dužnosti.

– Kroz fazu testiranja uspješno smo obradili više od hiljadu zahtjeva i uvidjeli značaj implementacije ovakvog servisa. Moram da istaknem izuzetnu saradnju sa kolegama iz Ministarstva javne uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo je odličan primjer kako zajedničkim naporima možemo učiniti značajne iskorake i unaprijediti naše servise – kazao je Mićunović.

Iz Grada poručuju da je ovo samo jedan od projekata na kojima se radi u oblasti digitalizacije gradske administracije, a od kojih građani imaju vrlo vidljive benefite.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 10:48