/ SJEDNICA SKUPSTINE GLAVNOG GRADA, REIZBOR GRADONACELNIKA PODGORICE-IVAN PETROVIC-IPE
06/10/2022 u 10:09 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojen rebalans budžeta Glavnog grada

Sjednici Skupštine Glavnog grada nisu prisustvovali odbornici Demokrata, Demokratskog fronta, SNP-a i URA

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su rebans budzeta Glavnog grada za ovu godinu. Sekretarka za finansije Snežana Popović objasnila je da će nakon rebalansa budzeta budzet Glavnog grada iznositi 106 miliona eura ili preko 12 miliona više od planiranog. Budzet Glavnog grada za ovu godinu bio je planiran na 93 miliona eura. Sjednici Skupštine Glavnog grada nisu prisustvovali odbornici Demokrata, Demokratskog fronta, SNP-a i URA.

aj- U okviru tekuće budzetske potrosnje imamo smanjenje bruto zarada, a kada je u pitanju kapitalni budzet. Najviše sredstava se izdvaja za lokalnu infrastrukturu. Izdaci za građevinske objekte planirani su na dva miliona eura - rekla je Popović.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac saopštio je da je rebalans budzeta Glavnog grada svijetli primjer jedne lokalne samouprave jer je došlo do rasta prihoda.  

– Kada pogledamo strukturu prihodne strane vidjećemo da su sopstveni prihodi porasli na 64 miliona gotovo 30 odsto više. Ako od toga oduzmemo tekuću potrošnju od 40 miliona eura vidimo da su za 24 miliona veći taj iznos. Kada pogledamo kako su planirani vrtići u državnom budžetu za koje je opredijeljeno 24.900 eura onda možemo reći da se od tog iznosa ne može odraditi glavni projekat za jedan, a ne za tri vrtića koja su planirana – naveo je Klikovac.  

Odbornik Liberalne partije Jovan Rabrenović ocijenio je da Glavni grad odavno nije imao visok kapitalni budzet kao sada nakon rebalansa budžeta kada je predviđeno 60 miliona eura.

– Odgovorno će se ta sredstva opredijeliti za nastavak ulaganja u projekte. To će dodatno ojačati i osnažiti razvoj grada – rekao je Rabrenović. 

Šef kluba odbornika DPS-a Mihailo Anđušić naveo je da je u periodu teške socioekonomske krize Glavni grad postizao najbolje rezultate.  

– Ovih dana je aktuelna izborna kampanja u Podgorici i imamo prilike da vidimo kako to izgleda. Mislim da politička konkurencija ne može protiv činjenice da je naš grad u prethodne četri godine doživio razvoj – rekao je Anđušić. 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je da mogu da budu ponosni na finansijsku stabilnost Grada koju su uspjeli da održe.

– Mislim da imamo velike razloge da budemo ponosni na ono što je sadržano u ovom dokumentu. Ovu godinu ćemo završiti sa realizacijom budžeta od preko 100 miliona eura. Na nama je kao aktuelnoj budućoj vlasti da održimo rast u narednom periodu – rekao je Vuković.

On se osvrnuo i na nedolazak odbornika opozicije.

–Ne mogu da shvatim da ova tačka dnevnog reda od koje zavidis kvalitet života da nenpobuđuje njihovu pažnju. Mislim da to govori o tome zbog čega smo mi na nivou države i situaciju u kojoj se nalazimo – naveo je Vuković.   

Odbornici su usvojili izmijenjenu odluku o porezu na nepokretnosti, imenovali su  ulice i bulevare...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:21