/ Foto: IVAN PETROVIC-IPE
18/12/2022 u 17:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjednica Skupštine Glavnog grada zakazana za 30. decembar

Ukoliko odluka o budžetu ne bi bude usvojena, to bi dovelo otežalo ili zaustavilo realizaciju započetih kapitalnih projekata, piše u saopštenju

Glavni grad Podgorica saopštio je da će se 30. decembra održati sjednica Skupšine Glavnog grada.

Kako piše u saopštenju, sjednica će se održati kako bi se zakonom propisanom roku usvojila Odluka o budžetu Glavnog grada za narednu godinu.

- To će, imajući u vidu aktuelnu situaciju, garantovati nesmetano funkcionisanje Glavnog grada u periodu tranzicije vlasti. U međuvremenu, gradska uprava je omogućila nesmetano funkcionisanje sistema Glavnog grada. To podrazumijeva, između ostalog, pripremu Prijedloga odluke o budžetu Glavnog grada za 2023. godinu i poštovanje obaveze da se do 01. decembra tekuće godine isti uputi Skupštini Glavnog grada u dalju proceduru. S tim u vezi, Gradonačelnik je u propisanom roku dostavio Skupštini Glavnog grada Prijedlog odluke o budžetu Glavnog grada Podgorice za 2023. godinu. Takođe, dostavljeno je mišljenje Ministarstva finansija- navodi se u saopštenju Glavnog grada. 

Usvajanje budžeta je, kako se ističe, od izuzetne važnosti za održavanje normalnog funkcionisanja cjelokupnog sistema Glavnog grada, od čega direktno zavisi kvalitet života svih građana Podgorice.

- Podsjećamo, ukoliko isti ne bi bio usvojen to bi dovelo do nedostatka osnovnih sredstava za rad, onemogućilo tekuće održavanje gradske infrastrukture i javnih površina, otežalo ili zaustavilo realizaciju započetih kapitalnih projekata, onemogućilo pružanje usluga građanima kroz servise namijenjene socijalno ranjivim kategorijama i pružanje podrške za razvoj preduzetničke aktivnosti, te onemogućilo blagovremeno raspisivanje konkursa za podršku podstanarima i drugih vidova podrške koji se sprovode godinama unazad- dodaje se u saopštenju.

U skladu sa članom Zakona o finansiranju lokalne samouprave, odluku o budžetu opštine donosi skupština opštine, a predlog odluke o budžetu opštine za narednu fiskalnu godinu utvrđuje predsjednik opštine i dostavlja ga skupštini opštine do 1. decembra tekuće godine.

- Takođe, shodno članu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, budžet opštine za narednu fiskalnu godinu donosi se najkasnije do 31. decembra tekuće godine. Kako još uvijek nije došlo do izbora sudija Ustavnog suda Crne Gore, te imajući u vidu da je jedan broj subjekata podnio žalbe Ustavnom sudu na rješenja Državne izborne komisije, nijesu se ispunili zakonom propisani uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata izbora za odbornike, a samim tim ni da se potvrde mandati odbornicima novog saziva. U više navrata je aktuelna gradska uprava javno iskazala očekivanje da će na sjednici Skupštine Crne Gore održanoj 12. decembra 2022. godine biti izabran makar jedan sudija Ustavnog suda, čime bi bile stvorene pretpostavke da se okonča procedura proglašenja konačnih rezultata izbora u Podgorici. Kako se to nije desilo, te nije došlo ni do konstituisanja nove uprave u Podgorici, dužnost aktuelne uprave je da ukaže Skupštini Glavnog grada na potrebu usvajanja Budžeta Glavnog grada za 2023. godinu. Podsjećamo, mandat aktuelnog saziva Skupštine traje do izbora novog. Prijedlogom odluke o budžetu za 2023. godinu predviđena su i dodatna sredstva za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika Glavnog grada. Glavni grad je stabilan finansijski sistem, sa najvećim budžetom u istoriji. Budžet za 2023. godinu je sa pažnjom planiran i kao takav garantuje nastavak intenzivnog razvoja Podgorice i pružanje usluga kroz servise od značaja za naše građane- zaključuje se u saopštenju Glavnog grada. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:12