Садашњи сазив има 61 одборника / LAZAR RUZIC
01/05/2022 u 08:30 h
Nataša Spaić, Andriјana DabanovićNataša Spaić, Andriјana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Расписали изборе, а Скупштина Главног града није утврдила број одборника

Уколико броj уписаних бирача буде захтиjевао доношење нове одлуке о броjу одборника у Скупштини Главног града, предсjедник ће на првоj наредноj сjедници предложити њено доношење, саопштено је из службе Скупштине Главног града

Скупштина Главног града није утврдила број одборника за нови сазив градског парламента иако је то била дужна да уради у складу са Законом о избору одборника и посланика прије него се распишу избори. Члан 3 овог закона прописује да број одборника утврђуjе скупштина општине посебном одлуком наjкасниjе до дана расписивања избора. Дакле, Скупштина Главног града је по закону, морала до 20. априла, када су и расписани локални избори у Подгорици зa 19. јун, да донесе одлуку о броју одборника. Међутим, то није урадила нити је иједна политичка партија која партиципира у градском парламенту то поставила као питање.

Интересе грађана у градском парламенту брани 61 одборник којима су мандати потврђени 6. јула 2018. године.

Да ли је градоначелник Скупштини Главног града предложио доношење одлуке о броју одборника који ће се 19. јуна бирати за нови скупштински сазив у складу са роком који је предвиђен у Закону о избору одбор и посланика, питали су смо Главни град. Одговор је стигао од службе Скупштине Главног града.

– Уколико броj уписаних бирача у Главном граду буде захтиjевао потребу доношења нове одлуке о броjу одборника у Скупштини Главног града, коjом би се миjењао постоjећи броj одборника, предсjедник Скупштине ће на првоj наредноj сjедници, коjа ће се одржати средином маjа, предложити Скупштини њено доношење. Дакле, предлагач ове одлуке ниjе градоначелник, већ предсjедник Скупштине, као одборник, а њен обрађивач jе секретар Скупштине – саопштено је из службе Скупштине Главног града.

Предсједник Скупштине Главног града је Ђорђе Сухих, а секретар градског парламента Веселин Вукчевић.

У бирачком списку за локалне изборе у Подгорици, према подацима Министарства унутрашњих послова, има 142.824 бирача. У односу на парламентарне изборе, 30. августа 2020. године, тај број је увећан за 2.492.

За подршку изборној листи за одборнике у Скупштини Главног града, како је утврдила Изборна комисија Главног града, неопходан потпис најмање 1.219 бирача, а за мањинске листе најмање 150 бирача. Изборна листа доставља се Изборној комисији најраније 20 дана од расписивања избора, односно 10. маја, а најкасније 25 дана прије дана одређеног за одржавање избора, односно 24. маја у поноћ. Подносилац потврђене изборне листе одредиће свог опуномоћеног представника у проширени састав изборне комисије до 29. маја, а представнике у проширене саставе бирачких одбора до 13. јуна. Бирачка мјеста одредиће Изборна комисија на предлог органа надлежног за вођење бирачког списка најкасније до 29. маја. До 8. јуна треба да се именују бирачки одбори за свако бирачко мјесто. Домаће НВО, које желе да прате изборе, пријаву подносе Државној изборној комисији најкасније до 13. маја. Министарство унутрашњих послова обавјештење о изборима бирачима доставља најкасније до 11. јуна и до истог тог датума дужно је да изради електронску верзију извода из бирачког списка за свако бирачко мјесто. МУП ће на својој интернет страници огласити бирачки списак на увид бирачима и обавјештење о времену и начину увида, као и могућности како се тражи промјена. Бирачки списак се закључује 8. јуна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:25