/ -ПГ БИРО
18/05/2022 u 14:14 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смањење негативног утицаја транспорта на климу

Делегација Секретаријата за саобраћај учествовала на конференциjи "Transport and Climate Week 2022." у Берлину

Делегација Секретариjата за саобраћаj Главног града, предвођена секретарком Лазарелом Калезић учествовала је на конференциjи "Transport and Climate Week 2022." у Берлину. Из Секретаријата су истакли да су позив на конференцију добили од Отвореног регионалног фонда за Jугоисточну Европу – енергиjа, транспорт и климатске промjене, Њемачко друштво за међународну сарадњу – ГИЗ, у оквиру ЕУ4ЕР проjекта "Covenant of Mayors in the Western Balkans and Turkey"

– Тема конференциjе односила се на декарбонизациjу транспорта, односно трансформациjу и усклађивање сектора саобраћаjа са "zero-emission" политикама. Делегациjа градова Jугоисточне Европе је посjетила дио урбане цjелине Берлина и упознала се са проjектом примjене иновативних рjешења на пољу мобилности и енергиjе са циљем декарбонизациjе, демоторизациjе и дигитализациjе одабраних градских блокова. У оквиру конференциjе одржан jе низ панел дискусиjа на тему искустава у примjени модела одрживе урбане мобилности како у градовима Европе, тако и у градовима Азиjе, Африке, Jужне Америке, са циљем смањења негативног утицаjа транспорта на климу. Планирање урбане мобилности треба да помогне у дефинисању политике заштите климе, jер СУМП jе унио значаjне промjене у начину промишљања о организовању саобраћаjа у урбаним срединама. Конференциjа jе пружила jединствено искуство и могућност размjене идеjа, све у циљу спровођења активности коjима ће се постићи одржива урбана мобилност – навели су из Секретаријата.

На конференцији је указано на потребу синергиjе свих сфера дjеловања коjе утичу на процесе коjи чине градове бољим мjестом за живот, што подразумиjева адекватан законодавни оквир хармонизован са захтjевима легислативе ЕУ, координациjу између различитих сектора, различитих актера, стварањем мреже институциjа и активно учешће грађана, уз регионалну сарадњу.

– Циљ конференциjе jе размjена искустава, увезивање представника градова у области транспорта и климатских промjена, а све у смислу подстицаjа глобалне декарбонизациjе у транспорту. У том смислу акценат jе стављен на изградњу капацитета и успостављање адекватних релациjа како би се оjачали темељи развоjне сарадње међу градовима – саопштено је из Секретаријата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:58