/ -
19/06/2024 u 16:22 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spektro sistem za ranu detekciju dima ponovo čuva Goricu

Potrebno je zaštititi i Ljubović, Dajbabsku goru i druge osjetljive predjele grada, poručio je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice

Spektro sistem za ranu detekciju dima oponovo će biti čuvar Gorice. Izvršna direktorica startUp "Spectro Solutions" Ana Ašanin pojasnila je da cijeli sistem funkcioniše na principu konekcije vještačke inteligencije na video nadzoru.

– Na udaljenom mjestu mi dobijamo lajvstrim i u realnom vremenu detektujemo požar. Ukoliko se bilo šta sumnjivo uoči u procesu video analitike šalju se alarmi Službi zaštite i spašavanja, kao i rendžerskoj službi. I ove godine Spectro je dio savremene protivpožarne zaštite na teritoriji park šume Gorica. Naši planovi su da nastavimo razvoj inteligentnog sistema za detekciju požara na otvorenim površinama, ali osim fokusa na zelenim površinama naš fokus će biti na detekciji požara na deponijama, smetlištima ili bilo gdje gdje gdje požar može nastati – saopštila je Ašanin.

Sistem je i ove godine, kako je kazala, detektovao nekoliko sumnjivih dimova i očekuje da će biti efikasan kao i prošle.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević smatra da su i građani shvatili da je Gorica pod video nadzorom i da se ponašaju odgovornije.

– Radujemo se nastavku saradnje sa provjerenim prijetaljima-kompanijom Spectro Solutions, koju je podržala kompanija One. Radujem se što će se ta saradnja nastaviti i u drugim dijelovima Podgorice. Potrebno je zaštititi i Ljubović, Dajbabsku goru i druge osjetljive predjele grada – rekao je Rakčević.

Glavni grad je u susret požarnoj sezoni sproveo aktivnosti.

– Očistili smo preko 300 kubika opožarenog drvnog otpada, koji je godinama bio na Gorici, od posljednjeg velikog požara 2021. godine i mislim da u požarnu sezonu ulazimo nikad spremniji. Ali se nadam da neće biti potrebe da testiramo sve ove kapacitete i da će Gorica ostati zelena, što je u interesu svakog ko voli ovaj grad – poručio je Rakčević.

Komercijalni direktor operacija u kompaniji One Drago Kažić, kazao je da nekontrolisano širenje požara tokom ljeta predstavlja jednu od najvećih bojazni stanovnika Glavnog grada, a posebno je zabrinjavajući svaki požar na Gorici.

– Spectro sistem za ranu detekciju požara dokaz je da inovacija koju prepoznamo i iza koje stanemo može učiniti razliku i poboljšati život naših građana. Vjerujući da je održivo poslovanje jedini ispravan način koji obezbjeđuje preduslove da sačuvamo životnu sredinu za buduće generacije, kompanija One to je učinila pružajući ovom sjajnom start up-u sofisticiranu tehničku opremu, svoje resurse i ekspertizu – istakao je Kažić.

On je naveo da je rana detekcija požara početak priče o zaštiti prirode.

Direktorka Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada Jasna Gajević rekla je da su zaposleni, u saradnji sa ostalim kolegama iz gradskih službi i preduzeća, ogroman veliki posao pred požarnu sezonu.

– Prikupljeno je i sa Gorice ponešeno preko 1.100 kubika biljnog otada, koji je predstavljao potencijalnu opasnost za požar i sprječavao rast novih stabala, a i estetski je urušavao brdo. Moram da istaknem da nam je program ranog otrkrivanja dima koji je osmislila i realizovala ekipa firme Spectro Solutions omogućio da prošle godine izađemo iz požarne sezone bez ijednog opožarenog stabla, a nadam se da će tako biti i ove sezone. Kolege iz Službe zaštite i spašavanja najbolje znaju koliko je bitno kad se požar na vrijeme uoči i ugasi u početnoj fazi –  kazala je Gajević.

Apelovala je na sve posjetioce Gorice da strogo vode računa da nemarom ne uzrokuju požar.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Zdravko Blečić kazao je da sistem koji je prošle godine instaliran na Gorici i koji će ponovo biti aktiviran, mnogo znači jer pruža dodatnu sigurnost.

– Ulaganje u ovaj sistem je važno, baš kao i njegova primjena na drugim lokacijama. Trenutno sistem prati 40 službenika, koji su u slučaju požara, u slučaju bilo kakvog dima na području Gorice, u veoma kratkom vremenu obavješteni putem vajbera i odmah se alarmira sistem – rekao je Blečić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 00:20