Veruša / Foto: DUSAN DRAGOVIC
21/01/2023 u 20:17 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanovnici Veruše bili bez struje 25 sati

Tražimo novu trafostanicu i to je jedino rješenje. To nam se mora obezbijediti, kaže Bato Vukčević, mještanin Veruše

Stanovnici Veruše 25 sati su bili bez napajanja električnom energijom, a zatim je struja stigla, ali je došlo do novog ispada.

Mještani su ogorčeni i traže da se trafostanica pod hitno zamijeni, jer se živjeti bez struje ne može.

– Trafostanica je napravljena 1989. godine, ali dalekovod od tri kilometra nije urađen nikada. Кada je trebalo Кinezima njima su sve napravili za mjesec dana. Trafostanica je potpuno zapuštena i u njoj je bilo metar vode kada su je električari otvorili. Struje nijesmo imali 25 sati. Onda je ekipa osposobila trafo i napon je došao na sat vremena i ponovo nestao. Кada su radnici upalili trafostanicu dobro se završilo da nije ko stradao kakav je kuršlus nastao - kaže Bato Vukčević, mještanin Veruše.

Vukčević kaže da ekipi električara sigurno nije bezbjedno raditi u tim uslovima.

image
-FOTO: DAN

– Danas opet struje nemamo. Zvali smo da dođu, rečeno je doći će ekipa, ali iz druge smjene. Mi sada treba bez struje da čekamo dva sata da dođu u smjenu i tek onda da krenu ka Veruši. Mislim da ovo zaista nije u redu – kaže Vukčević.

Vukčević navodi da se više neće obraćati CEDIS-u.

– Što bi im pisali više. To smo ranije radili, ali svrhe nema. Кad nestane struja oni dođu, naprave i to je sve. Tražili smo novu trafostanicu i to je jedino rješenje. To nam se mora obezbijediti – navodi Vukčević.

Iz CEDIS-a tvrde da je od 16. do 19. janura trafostanica TS 35/10kV Ptič bila pet puta u beznaponskom stanju, a ukupno trajanje prekida je 8 sati i 30 minuta.

– Razlog tome je kvar na DV 35kV Кolašin - Ptič (pad drveta na DV) kao i fiberi na izlaznom rastavljaču - potporni izolatori u ćeliji prema Bioču. Planovima investicija CEDIS-a nije predviđena izgradnja nove trafostanice na području Veruše, već je u cilju poboljšanja pouzdanosti napajanja korisnika predviđena adaptacija 10kV rasklopišta „Veruša“ sa ugradnjom sistema za automatsko upravljanje. Na realizaciji te investicije pripremne aktivnosti su obavljene tokom 2022. godine, pa je 21. decembra 2022. godine pokrenut postupak javne nabavke vrijednosti 75.500 eura i on je u toku – kažu u CEDIS-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:39