Кориговане цијене од наредне године / -ПГ биро
06/11/2021 u 07:01 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Старт на рачунима за воду снижен за шест центи

Снижење је планирано и када је у питању пречишћавање комуналних отпадних вода па ће варијабилни дио цијене за физичка и правна лица износити 13 центи по кубику

Предузеће Водовод и канализација припремило је нову одлуку о цијенама за наредну годину по којој је предвиђена корекција постојећег цјеновника односно одређена умањења, а о њој ће се изјаснити одборници на посебној сједници Скупштине Главног града која је заказана за 12. новембар. Тако ће у 2022. години фиксни дио цијене водоснабдијевања који подразумијева увођење „старта“ за физичка и правна лица мјесечно износити 96 центи умјесто садашњих 1,02 еура што је умањење за шест центи.

По новој одлуци, варијабилни дио цијене, који ће зависити од потрошње, за физичка лица остаће непромијењен и у наредној години износиће 31 цент по кубику, док ће за правна лица варијабилни дио цијене бити снижен за 17 центи и умјесто досадашњих 96 центи биће 79 центи по кубику. Промјене цијена предвиђене су и за ставку прихватање и одвођење комуналних отпадних вода. Тако ће фиксни дио цијене када је ова дјелатност у питању умјесто досадашњих 29 центи у наредној години износити 25 центи, док ће варијабилни дио цијене за физичка лица бити скупљи за цент и износиће 12 центи по кубику, а за правна лица ће бити снижена за четири цента и износиће 32 цента по кубику. Снижење за цент планирано је и када је у питању пречишћавање комуналних отпадних вода па ће варијабилни дио цијене за физичка и правна лица износити 13 центи по кубику.
–У цијену услуга за јавно водоснабдијевање, прихватање и одвођење комуналних отпадних вода, пречишћавање комуналних отпадних вода и испоруку воде за пиће другом извршиоцу није урачунат ПДВ – пише у скупштинској одлуци.

У одлуци је назначено да је одбор директора Водовода 26. јула предложио цијене за обављање дјелатности јавног водоснабдијевања, прихватања и одвођења комуналних отпадних вода, на шта је Регулаторна агенција за енергетику дала сагласност 28. јула. Предлог цијена, како је назначено у документу, урађен је на основу методолије за утврђивање цијена за обављање регулисаних комуналних дјелатности.

Скупштинску одлуку прати о одлука одбора директора предузећа коју потписује Петар Живковић, предсједник тог органа.

–Одлуком о предлагању цијена за 2022. године предложене су цијене за регулисане комуналне услуге које обавља ово друштво. Цијене комуналних услуга формиране су и предложене на основу методологије, при чему је у потпуности поступљено по захтјеву Регулаторне агенције којим је тражено да друштво измијени одређене елементе који улазе у цијену услуге. Наиме, након прегледа захтјева овог друштва од стране Регулаторне агенције за енергетику и регулисане комуналне дјелатности, утврђено је да је потребно дати додатна појашњења, образложења и извршити допуну документације. Друштво је 3. јуна и 2. јула доставило исправке захтјева и тражена образложења, а кориговани тарифни модел за 2022. годину достављен је и електронским путем – наводи Живковић у образложењу.

Он додаје да је служба за план и анализу поднијела одбору директора на изјашњење кориговани предлог цијена из захтјева за давање сагласности на цијене услуга Регулаторној агенцији за енергетику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:38