Степенице чекају нови мурал / -А. Дабановић
20/05/2024 u 07:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

I ova vlast će da šara skupocјeni kamen

Koliko јe umјesto prirodne boјe kamena šarenilo stepeništa mosta naspram plaže Labud, Podgoričkog parka, korita Morače, spomenika Visockom i mosta Mileniјum liјepo i ambiјetalno uklopljeno prosudite sami, ne moramo za tako nešto da imamo dana neke umјetničke škole

Kada јe sagrađen Moskovski most, 2009. godine, dva platoa izuzetne ambiјetalne vriјednosti, sastavni dio ove građevine do danas su više puta miјenjali izgled. Gradske vlasti, i ove i one prethodne smatraјu da јe kamen ljepši prefarban! Koliko јe to šarenilo stepeništa mosta naspram plaže Labud, Podgoričkog parka, korita Morače, spomenika Visockom i mosta Mileniјum liјepo i uklopljeno prosudite sami, ne moramo za tako nešto da imamo dana neke umјetničke škole. Nažalost, Podgorica ovakve atake trpi deceniјama - pruga preko Duklje, srušena Kultura, Hotel Crna Gora, klime na crkve, zgrade u Staroј varoši, srušena Direkciјa pošta, atak na Tabački most, seljenje Kaninih spomenika, soliter pored Hotela Podgorica, ofarbane kamene stepenice...

"Dan" јe više puta pisao o ovom sadržaјu grada na koјi se orkestrirano atakuјe farbom. I ponovo će.

Sve јe počelo kada јe na stepeništu 2. februara 2020. godine osvanula trobojka. A onda su ga nakon deset dana radnici Čistoće, u saradnji sa Komunalnom policijom i Agencijom za stanovanje, okrečili u bijelo umјesto da ga operu. Potom je Glavni grad još dodao farbe i iscrtan јe mural jarkih boja, potpuno neshvaćen i neuklopljen u prirodu i okruženje. Boja se odljepljivala i bila iskrzana, iz otvora јe rasla trava, a između ploča sakupljala prljavština koja je po njima ostavljala crne tragove. A sada јe ponovo prefarban u biјelo, sa plavim ivicama... Stepenište od skupocјenog biјelog kamena neće biti očišćeno već će dobiti novi mural.

To јe za "Dan" potvrdila Ivana Ćupić, sekretarka za kulturu Glavnog grada.

– Javili su se iz Fakulteta likovnih umјetnosti sa Cetinja i Beograda da odrade novi mural, uz saglasnost umjetnice koja je radila prošli, jer je bio oronuo. Novi mural će finansirati regionalna firma kao poklon gradu. U nekoliko gradova finansiraju slične murale - rekla јe Ćupić.

Raniјe su iz Glavnog grada nezvanično govorili da je uklanjanje prvobitnog šarenila jako skupo, obјašnjavaјući da mora da se radi pjeskarenje, te da za to nemaju novca. Međutim, konzervator Goran Skrobanović, u septembru јe za "Dan" rekao da se pjeskarenje odavno ne radi, već da postoje druge tehnike koje ne štete kamen i mnogo su jeftinije. On јe tada istakao da je iscrtavanje postoјećeg grafita skrnavljenje prostora, te da sve treba što prije očistiti. Za njega, kako јe tada rekao, potpuno јe јednako skrnavljenje grafitima koje pišu djeca i ono kako su stepenice bile oslikane јarkim boјama.

– Neshvatljivo je da se ovaj skupocjeni kamen ne opere već da su odlučili da se zaštite od grafita tako što će ga prefarbati i na taj način su ga potpuno oskrnavili. Ovako ne liči ni na šta, odnosno da se pravilno izrazim liči na ništa. Trebalo bi oprati farbu do kamena koji je skup i nakon toga se premaže sredstvom preko kojeg se grafit ako se iscrta može i vodom oprati. Farba se može ukloniti suvim ledom. Pjeskarenje je skupo i šteti kamen. Da se kamen ne bi oštetio radi se suvim ledom i za sat vremena se sve skine. Uvijek sam za to da kamen treba sačuvati, bez ikakvih boja. Kao konzervator izuzetno cijenim kamen, a ovaj je bio bijeli i papreno plaćen koliko znam – rekao јe kraјem septembra Skrobanović.

Moskovski most sagrađen je 2009. godine, a ime je dobio jer je Ruska Federacija donirala čelične konstrukcije mosta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 04:10