/ -DARKO SAVELJIĆ
27/03/2024 u 14:33 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stigle prve laste

Cijeli život ove mrvice je veliko stradanje. Nijedan čovjek ne prođe za godinu dana pakla, napora i izazova koji prolaze milioni lasta teških svega nekoliko grama. Pa opet cvrkuću. Ove godine su stigle tačno deset dana kasnije u odnosu na minulu godinu, kazao je Darko Saveljić, orintolog

Došle su prve laste! Ornitolog Darko Saveljić kaže da su stigle deset dana kasnije u odnosu na minulu godinu. On kaže da jesu kasnile, ali da je to u okviru prihvatljivog. Kaže i da na svojoj kući ima 25 gnijezda.

– Ne, Vito, nijesu to "razmažene gospođice laste". Da si znao da iz duška moraju da prelete 2.500 kilometara Sahare, bez mogućnosti da slete, pa da ih onda sačeka Mediteran sa još 1.000 kilometara bez ikakve pomisli da mogu da odmore na morskoj površini, italijanska štikla, pa Jadransko more sa još par sati leta... e, kakvu bi im pjesmu ispjevao. Cijeli život ove mrvice je veliko stradanje. Tačno deset dana kasnije u odnosu na minulu godinu, ali to je u okviru prihvatljivog - kazao je Saveljić.

On objašnjava da laste znaju da kasne zbog hladnih dana, jer ako dođu, onako iscrpljene i gladne, biće bez hrane.

– Koja preživi, čeka je obnova gnijezda, podizanje mladih, na hiljade uhvaćenih komaraca dnevno da bi preživjele. I za pet mjeseci, opet put pod krila, pravac Afrika. Ni jedan čovjek ne prođe za godinu dana pakla, napora i izazova koji prolaze milioni lasta teških svega nekoliko grama. Pa opet cvrkuću. Laste su ogromni saveznici u borbi protiv komaraca, tamo gdje ih ima u dovoljnom broju, ne treba autan... Priroda uvijek zna da prepozna i kaže hvala - ističe Saveljić.

Darko Saveljić kaže da u Crnoj Gori ima nekoliko vrsta lasta, a najpoznatije su seoska i gradska lasta.

– One su prirodno stanište- zidove stijena, zamijenile zidovima zgrada u gradovima, zato ih često možemo vidjeti po balkonima. Navikle su na čovjeka - kaže Saveljić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:05