Границе насеља општине Голубовци / -Архива
09/11/2021 u 06:20 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студија о територијалној промјени Зете послата Министарству јавне управе: Вјерују у самосталност средином следеће године

Као неко ко је све вријеме промовисао и подржавао идеју самосталне општине Зета, свакако да ћу допринијети да се убрза процедура кроз измјене Закона о територијалној организацији и локалној самоуправи, али искључиво у границама из 1959. године, рекао је Милан Кнежевић

Предсjедница Општине у оквиру Главног града-Голубовци Тања Стаjовић крајем октобра послала је иницијативу за териториjалну промjену Зете Министарству jавне управе, дигиталног друштва и медиjа. Како су саопштили из Општине Голубовци министарство је дужно да мишљење достави подносиоцу инициjативе у року од 45 дана од дана приjема.

– Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа може, у складу са законом дати позитWивно мишљење коjе се односи на испуњавање формално-правних претпоставки или указати на недостатке и утврдити рок за њихово отклањање –саопштили су из пи ар службе.

Из министарства су саопштили да ће се данас огласити по питању студије самосталности општине Голубовци, као и даљим корацима.

Уколико би Општина у оквиру Главног града- Голубовци постала самостална имала би приход од 1.797.235 еура, док би издаци били 1.694.160 еура. То су израчунали аутори студије оправданости територијалне промјене издвајањем.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић каже свака студија о оправданости формирања самосталне општине Зета која не садржи КО из 1959. године када је Зети укинут статус самосталне општине, не може имати подршку ниједног добронамјерног грађанина Зете.

– То значи да подручје будуће општине мора обухватити аеродром Голубовци, сервисно складишну зону и КАП на Ћемовском пољу, дио Плантажа, значајан дио Скадарског језера, концесије из корита Мораче... Само на овакав начин може се говорити о самоодрживој општини која би по свим својим природним и привредним потенцијалима сигурно била једна од најразвијенијих у Црној Гори. Све друго је стварање зависности од Егализационог фонда и добре воље извршне власти. А Зета никада није живјела од туђе милостиње, и сигурно да неће ни сад прихватити ништа осим општине у природним границама – казао је Кнежевић.

Кнежевић је најавио да ће допринијети да се убрза процедура измјене Закона о територијалној организацији.

– Као неко ко је све вријеме промовисао и подржавао идеју самосталне општине Зета, свакако да ћу допринијети да се убрза процедура у Скупштини Црне Горе кроз измјене Закона о територијалној организацији и локалној самоуправи, али искључиво у границама из 1959. године. Мислим да би на локалним изборима у Подгорици, грађани Зете, осим гласања за изборне листе у Главном граду и Општини у оквиру Главног града - Голубовци требало да се изјасне да ли су за то да ово подручје постане самостална општина. Уколико процедура буде реализована, вјерујем да Зета може бити самостална општина већ средином следеће године – казао је Кнежевић.

Подручје општине у оквиру Главног града - Голубовци простире се на површини од 15.305 хектара и обухвата 22 насеља. Према последњем попису из 2011. године, на подручју ове општине живи 16.231 становника, али се број значајно повећао. Зета има 2.864,74 хектара обрадивог земљишта, а 4.092,95 хектара другог пољопривредног земљишта. Површина вода износи 933 хектара, а заштитне шуме 1.504 хектара. У студији се наводи да процјену прихода није могуће у потпуности утврдити, али у наредном периоду се може очекивати много већи износ од пројектованог, те се ниво прихода може сматрати потцијењеним. У овом документу посебно је истакнуто да територија Голубоваца обухвата Скадарско језеро које је један заштићени природни ресурс, те би новооснованој општини требало да припада одговарајући дио накнаде од прихода. Такође, наводи се и да водоизвориште Боље сестре представља значајан извор прихода, али због недоступности података за концесионе и друге накнаде нијесу били у могућности да га објективно процијене. У студији нијесу узета у разматрање анализе фискалног капацитета ни потенцијална средства Егализационог фонда. Нијесу наведени ни бенефити од Аеродрома Црне Горе, иако су, како је истакнуто, значајан потенцијал развоја општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:29