Миодраг Перуновић са ђацима ОШ Саво пејановић / -ОШ САВО ПЕЈАНОВИЋ
02/10/2021 u 19:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сусрет ђака ОШ "Саво Пејановић" и боксерског аса Миодрага Перуновића

Ученици и ученице осмих и деветих разреда подгоричке ОШ "Саво Пејановић" упознали су се са чувеним црногорским боксером Миодрагом Перуновићем, који се радо одазвао позиву ове образовне установе да се представи у оквиру програма сусрета ученика са познатим личностима из свијета културе и спорта.

У овој школи се у оквиру новоосноване ђачке трибине за ученике, на иницијативу директора, проф. Зорана Ђукића, у циљу додатне едукације у оквиру ваннаставних активности, од почетка школске године организују овакви сусрети, што наилази на изванредан одазив. До сад је изведена представа "Могу ли Вам помоћи" Студентског театра из Подгорице и уприличено је књижевно вече пјесникиње Милице Бакрач.

Сусрет са великаном нашег спорта отворио је директор Ђукић, а о Перуновићу је говорио проф. др Драган Копривица. Перуновић, наш прослављени боксерски ас, говорио је ученицима о својој спортској каријери, указао на значај бокса и спорта уопште за младе, а приказан је и пригодан филм о његовим изузетним спортским резултатима.

- Посебно интересантан моменат био је у другом дијелу надасве корисног сусрета кад су се ученици утркивали ко ће поставити више питања Перуновићу, па је сусрет испунио сва педагошка очекивања. Боксерски шампион је младима указао на значај бокса у Црној Гори и шире, и на велику сложеност тог облика спорта, позивајући их да се баве и без непосредних мечева, кроз тренинге у боксерском клубу који он води у Подгорици. Куриозитет је и што је сусрету са шампионом присуствовало неколико ученица, заинтересованих за податке о бављењу жена боксом у Црној Гори и шире - испричао је Копривица.

Првак Балкана, Медитерана и Европе

Како сазнајемо, Перуновић је посебну пажњу скренуо младима да је бокс племенита вјештина, да су врхунски боксери увијек угледни спортисти уз висок ниво културе и спремности да бране боје своје земље. Рођен је 1957. године на Цетињу, боксовао и за Југославију, боксом се бавио од 1972. до 1994. године, а био је и селектор репрезентације Југославије од 1995. до 2001. У боксу је постигао изузетне резултате: био првак Балкана 1980, првак Медитерана и првак Европе 1979, вицешампион свијета 1978, вицешампион Европе 1981, интерконтинентални шампион у ИБФ верзији у професионалном боксу од 1989. до 1992. За најбољег спортисту Црне Горе проглашаван је чак три пута: 1976. 1978. и 1981. године. Једном је био и најбољи спортиста Југославије за младе, 1978. године, и најбољи спортиста Југославије за сениоре 1979. Популарни Перун био је и селектор југословенске селекције од 1995. до 2001. а прошао је и голготу неразумијевања политичких кругова за наставак своје изузетне каријере на плану обучавања младих талената бокса.

Перуновић је казао ученицима и да је објавио збирку поезије "Пут" и аутобиографско штиво "Штит и мач", свједочанство времена у којем је био неприкосновена боксерска величина на аматерском и професионалном рингу, уз златне и сребрне медаље на такмичењима од Медитеранских игара до балканских, европских и свјетских првенстава. Перуновић се радо присјетио и свог првог учитеља, Исмета Метхаџевића, као и сјајног стратега, Бруна Храстинског, код којег је боксовао у репрезентацији.

- Сљедеће недјеље гост ђачке трибине у ОШ "Саво Пејановић" биће афирмисани црногорски писац, књижевни критичар и колумниста Балша Брковић, који је био и ученик исте школе. Брковић ће са ученицима разговарати о књижевности у нашем савременом културном тренутку, њеном значају за младе и књижевном позиву уопште - саопштио је Копривица.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:45