Тања Стајовић: Локална управа функционише законито / -LAZAR RUZIC
04/06/2022 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тања Стајовић: Мандати су нам продужени и припремићемо изборе

Општина Голубовци нема своjу изборну комисију и у случаjу самосталности изабраће jе Скупштина Црне Горе, казала је Тања Стајовић за „Дан“

Уколико се у Скупштини Црне Горе усвоjи Закон о измjенама и допунама закона о териториjалноj организациjи и Зета тако постане самостална општина, неће постоjати никакве формално-правне препреке да се настави несметано функционисање локалне самоуправе и да се припреме избори, на законом прописан начин, казала је Тања Стајовић, предсједница Општине у оквиру Главног града-Голубовци за "Дан". Стаjовић ово тврди иако четворогодишњи мандат одборницима СО Голубовци истиче 25. јула када и предсједнику парламента Ратку Стијеповићу, а њоj на функциjи предсједницe Општине 17. августа. Она је казала da сходно Закону о локалноj самоуправи Скупштина општине се сматра конституисаном избором предсjедника Скупштине, што jе у случаjу СO Голубовци 25. jул 2018. године. Иначе након избора у маjу 2018. године мандат одборницима jе потврђен 28. jуна 2018. године.

– Доношењем Закона о допуни Закона о локалноj самоуправи jе утврђен изузетак од законске одредбе коjом jе утврђено траjање мандата скупштинама општина и уjедно продужени њихови мандати. У складу са Предлогом закона о измjенама и допунама Закона о териториjалноj организациjи Црне Горе, послове локалне управе и локалне службенике и намjештенике коjи су вршили те послове у органима локалне управе Општине Голубовци као општине у оквиру Главног града – Голубовци, преузеће органи локалне управе Општине Зета, у року од 30 дана од дана образовања тих органа – казала је Стајовић.

На питање која изборна комисија ће организовати изборе ако добију статус самосталне општине Стајовић је казала да ће то урадити општинаска изборна комисија коју ће именовати Скупштина Црне Горе.

– Општинску изборну комисиjу у сталном саставу, за спровођење првих избора за одборнике у скупштини новоосноване општине, именуjе Скупштина Црне Горе, на предлог радног тиjела Скупштине, надлежног за избор и именовања, из реда кандидата коjе предложе политичке партиjе, односно изборне листе коjе имаjу одборнике у Скупштини општине код коjе долази до териториjалне промjене, а коjе испуњаваjу услове да предложе представнике у стални састав општинске изборне комисиjе утврђене Законом о избору одборника и посланика – казала је Стајовић.

У законима који се мијењају пише да за њихову примјену нијесу потребна посебна средства. Стајовић каже да до доношења буџета Општине Зета, финансирање ће се вршити из буџета Општине у оквиру Главног града – Голубовци. Она наводи да је то дефинисано предлогом закона о измjенама и допунама о териториjалноj организациjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:16