/ -
11/04/2024 u 14:16 h
Andrijana Dabanović, M. VujisićAndrijana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

TOP će dobiti prostor u zgradi "Podgoričanke": Informacije i degustacija na jednom mjestu

Omogućićemo turistima da se na jednom mjestu informišu o Podgorici, a ujedno i da degustiraju proizvode iz podgoričkog regiona uz šta svakako imaju mogućnost da kupe proizvod ili suvenir, rekao je Dragan Grnović

U zgradi bivše robne kuće "Podgoričanka", kada bude rekonstruisana, Turistička organizacija Podgorice dobiće prostor za otvaranje Info- degustacionog i prezentacionog centra.

– U cilju bolje valorizacije nekadašnje zgrade "Podgoričanke" na incijativu TOP-a i uz podršku gradske uprave i gradonačelnice Olivere Injac u idejnom nacrtu dobila je prostor za otvaranje Info-degustacionog i prezentacionog centra. Na taj način omogućićemo turistima da se na jednom mjestu informišu o Podgorici, a ujedno i da degustiraju proizvode iz podgoričkog regiona uz šta svakako imaju mogućnost da kupe proizvod ili suvenir. Ovo je projekat koji očekujemo da će se realizovati krajem 2025. ili početkom 2026. godine - rekao je Dragan Grnović, direktor Turističke organizacije Podgorice, na radnom doručku sa novinarima.

On je istakao da TOP organizuje edukativne radionice o turističkim znamenitostima i sadržajima u gradu za predstavnike turističke privrede, koji su u direktnoj komunikaciji sa turistima.

– Napravljen je sporazum sa fakultetom za turizam i kulturu UDG u oviru kojeg ce studenti raditi istraživanje zadovoljstva turista ponudom u Podgorici, i na taj način sticati znanja o tome na koji način TOP prikuplja informacije i kreira strategije za unapređenje turisitičkog proizvoda. Sa druge strane TOP svake godine organizuje promotivne ture i obilaske kulturno istorijskih spomenika za učenike osnovnih, srednjih škola i fakulteta. Ove godine će strani studenti UDG kojih ima preko 100, imati priliku da sa vodičem obiđu najznačajnije kulturno istorijske spomenike u Podgorici i okolini - kaže Grnović.

Podgoricu posjetila 181.533 gosta

Dragan Grnović je objasnio i šta je TOP uradila do sada. Grnović je istakao da je prošla godina bila najuspješnija u radu Turističke organizacije, kako po broju dolazaka turista tako i po broju noćenja.

- Tako je Glavni grad posjetilo 181.533 gosta koji su ostvarili 352.123 noćenja što je sedam procenata više nego u 2022. godini. TOP ostvarila je 34 procenta više prihoda nego 2022. godine što će omogućiti da ove godine imamo mogućnost da organizujemo neke nove manifestacije i događaje i uložimo sredstva u infrastrukturne turističke projekte. Najviše turista dolazi iz regiona, ali i iz Izraela, Kine, Ruske federacije, Turske, Velike Britanije, Austrije. Ove godine za januar i februar sa rastom od tri i četiri odsto vjerujemo da će i ova godina biti rekordna u turističkom prometu - rekao je Grnović.

On ističe da je TOP finansijski podržala uređenje i markiranje atraktivne pješačko-rekreativne staze Crvena stijena – Pećina Magara, u saradnji sa NVO Psiho-Vodič.

– Dužina staze, od početne tačke na Marezi do tvrđave Crvena stijena, a zatim do pećine Magara iznosi oko dva kilometara, sa visinskom razlikom od oko 220 metara. Pored toga u završnoj fazi pregovora smo o obnovi i kreiranju pješačko panoramske staze Malo brdo-mini zoo Vranići- Velje brdo- tvrdjava Crvena stijena, sa kojom bi panoramska rekreativna šetačka ruta bila zaokružena u dužini od 10 kilometara - ističe Grnović.

Grnović kaže da u okviru segmenta valorizacije kulturne baštine ove godine na konkursu turistička organizacija je podržala projekat obilježavanja, odnosno tagovanja svih kulturno istorijskih spomenika u Podgorici NFC tagovima, preko kojih će se kroz skeniranje kodova otvarati linkovi stranica sa detaljnim opisom lokacije i spomenika. On je najavio da je u pripremi postavljanje digitalnog totema u blizini Glavnog grada gdje će turisti moći da vide sve kuturno istorijske spomenike Podgorice u formatu 360 stepeni.

– U okviru segmenta unapređenja turističkog proizvoda TOP će ove godine u saradnji sa Deponijom, koja će donirati dio metalnog otpada, podržati umjetnika Danila Baletića u izradi transformersa "Vječnog čuvara grada" koji bi bio trajno postavljen na nekoj atraktivnoj lokaciji u gradu. Ako sve bude išlo po planu do kraja ljeta bi trebalo da projekat uđe u završnu fazu - kazao je Grnović.

On je najavio i veliki broj manifestacija. Između ostalog 22. aprila biće održana manifestacija Cvijeće cvijeću, u junu Tradicija ukusa, Slikamo Podgoricu, od 29. aprila do 15. maja Proljećni pazar, Festival folklora Svi plešemo srce igrom darujemo, Joga u prirodi, Putevima rijeka, Podgorička noć...

Dragan Grnović kaže da je jedan od najaktuelnijih izazova TOP-a nedostatak autobuske linije od aerodroma do grada.

– To je nešto što nam turisti najviše zamjeraju, jer je to za njih nezamislivo. Postojale su inicijative da se ova linija uspostavi, ali kako je u toku razgraničenje između Glavnog grada i Opštine Zeta nije moguće dok se razgraničenje ne završi. Nedavno je riješen izazov reda vožnje gradskih linija prevoza pa turisti preko google mapsa mogu vidjeti autobuske linije i red vožnje do neke atrakcije u gradu. Neophodnost turističke valorizacije antičkog lokaliteta Duklja je jedan od prioriteta, ali i velikih izazova s obzirom da na neriješena vlasnička pitanja gdje još imamo privatne parcele na lokalitetu, kao i nadležnosti koje su u nekoliko institucija. Postoji veliko razumijevanje i podrška gradske uprave za neophodnost hitne valorizacije lokaliteta, pa ćemo u skorom periodu imati sastanke gdje će se diskutovati o projektima za valorizaciju i gdje će biti upriličena posjeta lokalitetu kako bi na licu mjesta mogli sagledati mogućnosti - kaže Grnović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:05