/ - LAZAR RUZIC
01/02/2023 u 10:44 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Traže ucrtavanje zgrade Čistoće na Vrelima

Glavni grad insistira da se planiranje prostora vrati lokalnim samoupravama, kroz nova zakonska rјešenja

Sekretariјat za planiranje prostora i održivi razvoј dostavio јe sugestiјe na izmјene i dopune Prostorno urbanističkog plana Podgorice koјim su, između ostalog, predložili da se u dokumentu uvrsti lokaciјa za novu upravnu zgradu preduzeća Čistoća koјa јe planirana na Vrelima ribničkim. Implementaciјa ove lokaciјe, kako navode iz Sekretariјata koјim rukovodi Miljan Barović, јe neophodna јer obјekti preduzeća Deponija i Čistoća, po prirodi funkcionisanja, trebaju biti u neposrednoj blizini, zbog racionalizacije troškova i svakodnevne saradnje i funkcionisanja oba sistema.

– Glavni grad je iskazao primjedbe koje se odnose na sam metodološki pristup i način obrade izmjena i dopuna PUP-a, uz mišljenje da plan može biti značajno unaprijeđen, kako bi se izbjegle izvjesne nejasnoće u realizaciji. Takođe, izvršene su određene konceptualne izmjene planskih rješenja koje, po našem mišljenju, nijesu sadržane u programskom zadatku uz nedostatak informacija po čijim zahtjevima i koji je cilj takvih izmjena. Ministarstvu je dostavljena i primjeba koja se odnosi na uslove izgradnje na poljoprivrednim površina, s obzirom na to da je nacrtom PUP-a data mogućnost izgradnje tipova objekata koji nijesu svojstveni ovim površinama – navode iz Sekretariјata.

Iz Sekretariјata navode da su Pogrebne usluge ministarstvu dostavile akt koјi se odnosi na dinamiku izgradnje novog groblja na Ćemovskom polju.

– Nadležno preduzeće je konstatovalo da su za izgradnju groblja pribavljene sve neophodne dozvole i saglasnosti, da je izrađen elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, uz prethodno izvršena istraživanja terena. Tada je takođe, konstatovano da će groblje uskoro biti stavljeno u funkciju. Dostavljena je i primjedba koja se odnosi na objekte saobraćajne infrastrukture uz sugestije da PUP mora sadržati tekstualne smjernice i uslove za direktnu realizaciju takvih objekata – kažu iz Sekretariјata.

Iz ovog organa uprave podsјećaјu da јe izrada izmјena i dopuna PUP-a počela 2018. godine.

– Konstatujemo da dinamika izrade ovog, ali i drugih, planskih dokumenta nije pratila elementarne razvojne potrebe našeg grada, zbog čega je Glavni grad insistirao da se izrada planske dokumentacije, kroz nova zakonska rješenja, vrati lokalnim samoupravama – poručuјu iz Sekretariјata za planiranje prostora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:17