/ FOTO: IVAN PETROVIĆ
02/05/2023 u 14:44 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tvrde da povjerenike bivšeg režima neće zamijeniti svojim

Želimo da afirmišemo institut zbora građana na kojem će oni izraziti afinitete jer se u svakom naselju zna ko važi za uglednog čovjeka koji poznaje probleme, naveo je Mitar Šušić, predsjednik kluba odbornika Nove srpske demokratije

Političke partije koje participiraju u Skupštini Glavnog grada do narednog sastanka sa Jelenom Borovinić Bojović, predsjednicom Skupštine, treba da dostave model na koji način smatraju da bi trebalo da profunkcionišu mjesne zajednice. Cilj je da mjesna zajednica bude prvi kontakt građana sa lokalnom upravom.

Prema odluci o mjesnim zajednicama iz jula 2021. godine propisano je da se savjet mjesne zajednice ne birati na zboru građana već da je za njihovo imenovanje zaduženo skupštinsko radno tijelo - odbor za izbor i imenovanje. Savjet naime ima pet članova, od kojih po jednog predlažu gradonačelnik, klub odbornika iz reda vlasti, zatim klub odbornika sa najvećim brojem odbornika iz reda opozicije, dok dva člana imenuje odbor za izbor i imenovanje.

Ovu praksu, kako je saopštio Mitar Šušić, predsjednik kluba odbornika Nove srpske demokratije, žele da promijene, pa je jedno od mogućih rješenja da građani biraju predstavnike na zborovima građana.

Vuković: Neće ličiti na dosadašnje

Šef kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada Branko Vuković saopštio je da će tek odlučiti koji će model organizovanja prvog nivoa vlasti biti najpovoljniji.

– Od početka se zalažemo za potpunu demokratizaciju u svim segmentima funkcionisanja Glavnog grada pa i u dijelu mjesnih zajednica. Mislimo da u njima treba da budu predstavnici građana jer će se tako najbolje rješavati problemi. Zalagaćemo se da mjesne zajednice ne liče na ono na šta su do sada ličile, da budu partijske ćelije i sredstva za dobijanje izbora – rekao je Vuković.

–Ono što smo u izbornoj kampanji posebno isticali kao značajno je to da se mjesne zajednice ponovo učine centrima odakle bi informacije o onome što je građanima potrebno trebale da stignu do Grada i nadležnih organa. Za vrijeme vladavine prethodne vlasti izostao je kontakt sa građanima kada su u pitanju mjesne zajednice, ljudi nisu znali ko im je predsjednik MZ osim pred izbore kada on krene da skuplja potpise i glasove. Sada kada smo u prilici mi ne želimo da zamijenimo te članove odbora povjerenika nekim našim stranačkim aktivistima, i da se suštinski ništa ne promijeni. Želimo da promijenimo koncept mjesne zajednice u kojoj bio građani iznosili probleme, koje bi savjet MZ posložio po prioritetima i iznio ih pred nadležne organe. Mi želimo da afirmišemo institut zbora građana na kojem će oni izraziti afinitete jer se u svakom naselju zna ko važi za uglednog čovjeka koji poznaje probleme MZ - rekao je Šušić.

On je naveo da kada u vladajućoj većini usaglase model organizacije mjesnih zajednica to će pretočiti u inicijativu za izmjene postojeće odluke o MZ.

– Cilj je da mjesna zajednica bude prvi kontakt građana sa lokalnom upraovm i da građani budu sigurni da ćem njihovi problemi biti riješeni – poručio je Mitar Šušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:05