Здање познато као Јусовача / -Здање познато као Јусовача
28/01/2022 u 09:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У ДУП-у Драч-путнички терминал констатовано: Стара варош изгубила староградску архитектуру

План ће покрити простор oмеђен улицама Пете пролетерске, Братства и јединства, Октобарске револуције, булеварима Митра Бакића и Ибрахима Дрешевића и жељезничком пругом

Влада је донијела Детаљни урбанистички план Драч - путнички терминал који ће наредних дана бити објављен у Службеном листу Црне Горе и регистру планске документације Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. Након завршетка ове процедуре почеће примјена плана, а он ће важити до доношења Плана генералне регулације Црне Горе. Плански документ ће покрити простор од 43 хектара који је омеђен улицама Пете пролетерске, Братства и јединства, Октобарске револуције, Булеваром Митра Бакића, Булеваром Ибрахима Дрешевића и жељезничком пругом. У документу је назначено да су за овај простор предвиђене намјене "становање мале густине", "становање веће густине", "културно-историјске цјелине или комплекси", "мјешовита намјена", "централне дјелатности", "жељезнички саобраћај" и "површине јавне намјене".

Детаљни урбанистички план Драч-путнички терминал препознаје три цјелине које су третиране као засебне зоне. Прва зона обухвата простор између Улице братства и јединства на западу и жељезничке пруге на истоку, као и Улице Пете пролетерске на сјеверу и Улице октобарске револуције и Тргом голооточких жртава на југу. Нарочити печат овој зони даје комплекс тамнице Јусоваче који је препознат као културно добро, а данас је у запуштеном и добрим дијелом у рушевном стању.            

–Комплекс Јусоваче карактеришу дотрајали и запуштени објекти ван употребе. Постојећи грађевински фонд треба обновити и валоризовати пренамјеном у атрактивне културно-комерцијалне садржаје. Имајући у виду сложеност, током 2019. године, израђено је архитектонско-урбанистичко рјешење ревитализације овог значајног историјског комплекса које предвиђа креативни хаб, Кућу црногорске историје, као и галеријске и јавне садржаје – пише у документу.

Усвојили 25 захтјева грађана

У документу је назначено да је током јавне расправе о нацрту овог планског документа стигло 84 захтјева корисника простора, те да је у цјелости или дјелимично усвојено 25 захтјева.

Међу онима који су током јавне расправе доставили примједбу на нацрт планског документа је и адвокат Андреј Миловић који је тражио да се на Драчу планира административни објекат Исламске заједнице. Међутим, ту сугестију је одбило Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма.

Зона два представља наслеђе започете измјене старог урбаног ткива на Драчу и обухвата објекте вишепородичног становања уз улице братства и јединства и Октобарске револуције, док трећу зону представља зону централних дјелатности у појасу уз жељезничку пругу, јужно од Трга голоооточких жртава.

–Сам трг је неуређен и служи великим дијелом као паркинг– пише у документу.

У документу је назначено да су на овом простору регистовани споменици културе - Тамница Јусовача и спомен- плоча на кући Мреновића. Такође, прецизирани су и објекти који посједују културне вриједности - објекат некадашњег градског купатила "Бања" и остаци некадашње џамије, као и амбијентално вриједне улице Мушикића, Слободан Шкеровића, Влада Мартиновића, Омера Абдовића и Кучка.

У ДУП-у је наглашено да Стара варош није законом заштићена и уведена у Регистар културно-историјске баштине.

–Како је овај дио града стихијски настајао, тако се и мијењао, нестали су лијепи примјери староградске архитектуре. Многи објекти су порушени, а на њиховим мјестима подигнути савремени који немају никакве везе са традицијом. Бројни објекти су реконструисани и адаптирани, губиће одлике оригиналне и аутентичне архитектуре. Врло мало објеката је сачувано од оригиналне Старе вароши, али довољно да се поједине улице и објекти кроз правилно обликовање сачувају и предвиде за одређене видове туризма – пише у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:56