/ Фото: Срђан Бољевић
07/12/2021 u 06:26 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Голубовцима запошљавају службенике уочи локалних избора

Ни "д" од домаћинског управљања, нити "р" од рада у корист грађана, поручују из СНП-а

Нацрт Одлуке о буџету Општине у оквиру Главног града - Голубовци jе потврдио да у раду актуелне власти нема ни "д" од домаћинског управљања, нити "р" од рада у корист грађана, што jе jош jедан показатељ да су хитно потребне промjене, сматра Слађана Калуђеровић, одборница СНП-а у СО Голубовци.

Буџет Општине Голубовци за наредну годину планиран је на 4.099.300, од чега на капиталне издатке иде 2.609.000 еура.

– Структура буџета показуjе да локални властодршци не доносе стратешки добре одлуке за будућност и просперитет Зете. Тренутна власт не мари ни за еколошке проблеме, о чему наjбоље говори податак да заштита животне средине ниjе чак ни симболично заступљена у документу, осим у диjелу активности у циљу побољшања животне средине за коjе jе предвиђено смиjешних 2.500 еура. Издаци за образовање чине поражаваjућих 0,36 одсто од укупних планираних за 2022. годину. И овај документ показао jе недостатак осjећаjа руководства према категориjи коjа представља половину нашег становништва, будући да питање статуса и положаjа жена ниjе уопште третирано. Зета jе jедна од риjетких општина на чиjем је челу жена, због чега би било природно да се спроведу активности коjе би имале позитиван утицаj на побољшање социо-економског, друштвеног и политичког положаjа жена. За очекивати jе било да се коначно омогући увођење посебних буџетских линиjа за развоj женског предузетништва – каже Калуђеровић.

image
Фото: Лазар Ружић

Она сматра да је локална самоуправа била широке руке када су у питању личне привилегиjе.

– Тиме су, по ко зна коjи пут, показали да су им личне привилегиjе jедини олтар коjем се клањаjу, а грађана се сjете само пред изборе. Зато су се сад сjетили проjеката коjе су обећали уочи претходних избора и уврстили их у буџет, свjесни да их неће остварити, нити да ће им грађани дати прилику за то. Лажна изборна обећања су континуитет њиховог дjеловања коjи им више у Зети не пролази – истиче Калуђеровић.

Веско Рашовић, одборник ДНП-а у СО Голубовци каже да руководство када прави буџет иде погнуте главе и испружене руке.

– Имамо ситуацију да је Подгорица продала акције Новог дуванског комбината за два милиона еура. То је заједничка имовина. Гдје су паре? Нама у Зети нијесу приоритет аутобуси, већ вода за пиће. Сва имовина на нашој територији је Главног града, а имовина у Подгорици опет њихова. Капитални буџет Општине Тузи је већи него наш цјелокупни. Сад је јасно колико је Главни град оштетио Зету. Буџет није развојни већ за преживљавање и крпљење рупа. Планирали су нова запошљавања пред изборе. Да је среће требали су сваком ко је вољан да се бави сточарством бесплатно обезбиједити стоку. Да је комплетан капитални буџет за то опредијељен мало би било – каже Рашовић.

Одборница Демократа у СО Голубовци Лидија Трипуновић сматра да су статистички подаци све бољи, а стање у друштву све лошије.

– Увиjек ми наjвећу пажњу у буџету привуку издаци за локалну инфраструктуру за коју се издваја највише новца. Наjвећи износ, а највеће рупе на улицама. Са сваком кишом ето и нових пецаљки за точкове возила. Сваке године издваjамо новац за исту инфраструктуру, а то грађани ништа не виде. Вриjеме пролази, улице остаjу исте, поплављене водом, а испод ње мини корита. Грађани имају све мање стрпљења, а новца на папиру све више. Негдjе смо заказали, али брзо ће прољеће и љепши дани – наводи Трипуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 01:14