Слађана Анђушић / -
19/08/2023 u 13:39 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U gradskim prostorima ilegalne kafane, kreveti, brašno...

U gradskim lokalima predstavnici Glavnog grada zatiču ljude koјi tu žive, brašno i druge namirnice, biјelu tehniku, a neki od korisnika odbiјaјu da predaјu ključeve prostoriјe

Centralni registar nepokretne imovine Glavnog grada ne postoјi što pričinjava veliki problem i predstavlja prostor za zloupotrebe, saopštila јe Slađana Anđušić, v.d. sekretara za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom. Predstavnici sekretariјata u saradnji sa Agencijom za stanovanje obišli su prostor u svojini Glavnog grada, u Ulici Bracana Bracanovića, zarad procjene objekta i u prostorijama su zatekli ilegalnu kafanu, dok je u drugom dijelu prostora očigledno stanovalo lice.

– Razlog posjete je bila namjera sekrtarijata da obezbijedi prostor za mjesne zajednice, u ovom prostoru konkretno za MZ Ljubović, za koje se plaćao zakup i koji je zaključen do 31. decembra ove godine. Riječ je o manjkavim ugovorima, gdje je ugovorom privilegovan zakupodavac da "može raskinuti ugovor u svako vrijeme, bez obzira na zakon", a ni same zakupnine nijesu zanemarljive. Samo jedna od njih iznosi na mjesečnom nivou 1.594 eura. Do sada smo obezbijedili dva prostora u svojini Glavnog grada, koji će biti adaptirani i stavljenu u funkciju za MZ Ljubović i MZ Doljani. Obezbijeđena su sredstava za zamjenu krova i sitnije intervencije na unutrašnjem uređenju i za MZ Jedinstvo – rekla јe Anđušić.

image

"Инвентар" из једне од мјесних заједница

-

Ona јe istakla da јe gradska uprava u potpunosti posvećena potrebama građana, ali i racionalizaciji, te će nastaviti sa obilaskom svakog prostora i evidentiranjem nepokretnosti i zatečenog stanja, što je i zakonska obaveza.

– Do sada centralni registar nepokretne imovine nije postojao, što pričinjava veliki problem i predstavlja prostor za zloupotrebe. Dovoljno govori činjenica da smo bili prinuđeni da nasilno uđemo u prostor Glavnog grada, za koji je korisnica, koja nije imala bilo kakav osnov za korišćenje prostora, odbila da preda ključ, pri čemu su nam asitenciju pružile kolege iz Službe za zajedničke poslove – kaže Anđušić.

Anketom započeli izradu odluke o mјesnim zaјednicama


Slađana Anđušić ističe da su anektom započeli pripremu odluke o mjesnim zajednicama kako bi čuli glas građana i pratili impute koje daje lokalna zajednica.

– Na sajtu Glavnog grada, ali i na društvenim mrežama, građani mogu naći ovu anketu i apelujemo da daju doprinos uspostavljanju funkcionalnih mjesnih zajednica - kaže Anđušić.

Anđušić ističe da nova gradska uprava ide ka jasno zacrtanom cilju, a to je reforma mjesne samouprave.

– Analiziramo i primjere dobre prakse i organizaciju MZ i lokalne samouprave u EU, koja zavisi od specifičnih zakona i pravnih sistema svake članice Evropske Uniјe. U mnogim državama članicama, postoji različiti nivo decentralizacije i nadležnosti lokalnih vlasti. U nekim zemljama MZ imaju snažniju ulogu i imaju više ovlaštenja u donošenju odluka, dok u drugim zemljama njihove nadležnosti mogu biti ograničene. Jedan dobar primjer može biti Njemačka, koja ima jaku tradiciju decentralizacije i visok stepen lokalne samouprave. Tu su i Holandija, Norveška i Španija, gdje građani visoko participiraju u donošenju lokalnih odluka – kaže Anđušić.

Anđušić navodi da јe јasno da јe sadašnji model MZ prevaziđen, jer mjesne zajednice treba da budu mjesto inputa koji dolazi od lokalnog stanovništva, koje na ovaj način nosi odgovornost za lokalno upravljanje i odlučivanje o pitanjima koja se odnose na konkretnu MZ.

– Već decenijama, one su izgubile ovu ulogu, pa se u nekima od njih može zateći još džak brašna, zaostao iz neke prethodne podjele namirnica uoči izbora, kao što smo danas zatekli. Naš zadatak je da sa predstavnicima Skupštine Glavog grada pripremimo kvalitetnu odluku o mjesnim zajednicama, koja će imati deblokirajuće mehanizme kada je izbor predstavnika mjesnih zajednica u pitanju, kako bi građani konačno izabrali svoje predstavnike i kroz sopstvenu participativnost uzeli aktivno učešće i donosili odluke ili ih inicirali sa nivoa lokalne zajednice – navodi Anđušić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:53