Дизалице се испитују приjе пуштања у рад / -Архива
26/09/2021 u 07:28 h
Nataša Spaić, Danijela LjucovićNataša Spaić, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Подгорици се кранови неприjатно наткрилили изнад улица

Када се врше испитивања кранова испитуjу се тзв. "граничници" коjи не дозвољаваjу да се терет креће изван граница градилишта, наводе из Управе за инспекцијске послове

Бројна су градилишта у граду са којих се свакоднено виде дизалице које су окренуте преко улице па пјешаци, али и возачи, хтјели или не, морају скренути поглед на то, нарочито када вјетар дува. Таква ситуација је највише изражена на градилиштима уз Цетињски пут.

Суграђанин Душан Калуђеровић сматра да није безбједно да се дизалице налазе ван градилишта, те да би оне требале да буду унутар њега.

image

Душан Калуђеровић

-Д.Љ.

– Да су градилишта у потпуности обезбијеђена не би било толико смртних случајева радника. Послодавац све треба да обезбиједи, када пролазим испод дизалица које вире на улицу није ми свеједно. Трудим се у таквим ситуацијама да пређем са друге стране да их избјегнем. Дизалице треба да су окренуте унутар градаилишта, а не да вире на улицу. Може да се деси да се нешто откачи и падне на некога – истакао је Калуђеровић.

С друге стране Момо Ристовски каже да када дизалице прелазе ван градилишта да се води рачуна о томе да оне не носе терет.

image

Момо Ристовски

-Д.Љ.

– Води се рачуна да се терет налази унутар градилишта. Погледам понекад и видим да се терет не носи преко улице. Дешавају се грешке, али се сигурно о оваквим стварима мора добро водити рачуна– навео је Ристевски.

Из Управе за инпекцијске послове наводе да се дизалице испитују приjе пуштања у рад, приjе пуштања у рад послиjе удеса, послиjе извршене реконструкциjе...

–Када се врше испитивања испитуjу се тзв. "граничници" коjи не дозвољаваjу да се терет креће изван граница градилишта, тако да крак дизалице уопште ниjе сметња када се креће изнад саобраћаjнице. Исти случаj jе и са тзв. "сидрењем" дизалице коjи се због jаких вjетрова испитуjе тако да се дизалица у стању мировања слободно окреће у правцу вjетра, jер би у супротном постоjала опасност од лома и пада дизалице – поручују из Управе за инспекцијске послове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:47