21/03/2023 u 17:12 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U RC "1. jun" obilježen Dan osoba sa Daunovim sindromom: Jednaki smo među svima

Kada zaboravimo na hromozome, njihova druga osobina je sposobnost da vole tako toplo i posebno. Zato danas zažmurimo pred razlikama, a širom otvorimo i oči i srce pred emocijama, kazala je Maja Kalezić

Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje "1. jun" obilježio je Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom pod sloganom "Jednaki smo među svima". Kako su poručili sa manifestacije koja je organizovana povodom ovog dana cilj im je jednakost, ujedinjenost i zaboravljanje različitosti. Pripremili su mini koncert u saradnji sa Umjetničkom školom za muziku i balet "Vasa Pavić" i OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin". Program je otvorio hor OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin", a zatim su nastupile balerine, solo gitarista i na kraju Komnen Vuković koji je otpjevao dvije pjesme. Program je završen uz pjesmu "Svijet voli pobjednike".

image
-

– Simbolično, 21. mart je posvećen onima koji imaju trizomiju 21. hromozoma. Onima koji nijesu različiti, nego jednaki među svima. Kada zaboravimo na hromozome, njihova druga osobina je sposobnost da vole tako toplo i posebno. Zato danas zažmurimo pred razlikama, a širom otvorimo i oči i srce pred emocijama. Zaboravimo stereotipe i predrasude. Zaboravimo hromozome i greške. Prihvatamo, pružimo priliku i podržimo. Pod okriljem naše ustanove, njih osmoro, bezbrižno rastu, vole i uče nas da budemo bolji ljudi. Uče nas da ne prihvatimo samo njih, već da prihvatimo sebe, da volimo sebe i druge. Uče nas da smo svi isti, pod istim nebom, na istom putu, da svi ravnopravno koračamo ovom stazom zvanom život. Hvala na učešću u ovom danu, na podršci i na raširenim rukama, spremnim da zagrle i prihvate – rekla je Maja Kalezić, direktorica RC "1. jun".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:44