Улица Партизански пут / -Архива
07/11/2021 u 07:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Толошима планирано уклањање више од стотину различитих грађевина

На простору свих објектата који су планирани за уклањање планом је предвиђено становање малих густина

У Толошима је планирано уклањање 103 објеката, међу којима су и помоћне објекте, магацин и два пластеника. To je предвиђено нацртом ДУП-а Толоши 2 на који је Влада дала сагласност пa ће се он убрзо наћи на петнаестодневној јавној расправи коју ће спровести Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма. Умјесто ових објеката, како је предвиђено планским документом, планирано је становање малих густина.

–У оквиру предметног плана планирани су објекти за уклањање и то објекти који су затечени у рушевном стању приликом обиласка терена, затим објекти који су на мјестима гдје је предвиђено проширење саобраћајнице, али и они на мјестима гдје ПУП-ом није планирана намјена за становање – пише у планском документу.

Нацртали школу за 574 ђака

 

Овим планским документом на површини за школство предвиђена је изградња школе и то на урбанистичкој парцели број 85.

–Планирани објекат је бруто грађевинске површине 3.444 квадрата и може да прими 574 ученика. Површина објекта као и слободна површина на урбанистичког парцели задовољава задате параментре из ПУП-а (шест квадрата затвореног простора по ученику и 10-15 квадрата отвореног простора по ученику). Улаз у комплекс школе треба организовати из правца главних пјешачких токова у школско двориште, а улаз у школу из школског дворишта. Приликом уређења дворишта посебну пажњу обратити на спортске садржаје који су и од интереса за становништво јер допуњују спортску понуду. На парцели школе је дозвољена изградња љетње учионице, огледне баште, амфитеатра за окупљање – прецизирано је планским документом.

Циљ израде Детаљног урбанистичког плана Толоши 2, како је назначено у документу, jе стварање планских претпоставки за организациjу и уређење простора у смислу задовољавања потреба корисника простора. Планом ће бити покривен простор од 303,49 хектара. Простор ДУП-а Толоши 2 jе гранична зона ПУП-а Главног града. Граница плана се у сjеверо-западном диjелу поклапа са границом општине Даниловград, на чиjем диjелу териториjе водоизвориште Мареза.

–У контактном подручjу ДУП-а Толоши 2 са сjеверне стране су падине Вељег брда под вегетациjом шибљака и камењара у чиjим обронцима се "криjе" пећина Магара - заштићени обjекат природе, а недалеко од пећине на падинама брда се налази и евидентиран обjекат културне баштине - тврђава Црвена стиjена. У будућем периоду очекуjе се реализациjа ЛСЛ Соларна електрана – Веље брдо у површини од 69 хектара на стрмом терену – пише у нацрту ДУП-а.

У документу је назначено да су грађани, кроз анкету, указали да желе доградњу и надградњу постојећих параметара за новопланиране објекте, што овим планским рјешењем уважено у мјери колико је то било могуће. План је подијељен на 12 зона у којим су предвиђене површине за становање малих густина, површине за мјешовиту намјену, спорт и рекреацију, затим објекте комуналне инфраструктуре али и пољопривредне површине. Такође, план препознаје шумске површине, површине јавне намјене, саобраћајне инфраструктуре, површине за културу и површине за школство и социјалну заштиту.

Очистити спомен плочу споменика

План прецизира и мјере заштите за Споменик Љешкопољима палим у НОР-у 1941 – 1945. године.

–Потребно је урадити конзерваторски проjекат коjи подразумиjева конзервациjу – чишћење бронзане спомен плоче, али и рестаурацију то јесте обнову боjеног слоjа споменика – пише у документу.

–Захват плана обухвата површине и обjекте намjењене становању мале густине, као и мање обjекте пословања, површине за спорт и рекреациjу, површине комуналне инфраструктуре. Уз Партизански пут у контактноj зони са ДУП-ом Садине jе мањи броj обjеката коjи припадаjу мjешовитоj намjени. Наjвећи дио земљишта и готово сви обjекти су у приватном власништву, а Главни град jе корисник малог броjа парцела у државноj своjини. Изграђено земљиште jе у функциjи обjеката, углавном уређено као окућнице стамбених обjеката или као простор за функционисање пословних обjеката. Неизграђено земљиште ниjе уређено, користи се малим диjелом као пољопривредно, односно као необрађене површине ливада и остало природне површине. Велики дио плана jе изграђен, са обjектима различите спратности, квалитета и бонитета. Претежна намjена jе индивидуално становање типа слободностоjећих обjеката са неколико примjера двоjних кућа и кућа у низу. Пољопривредне површине се налазе се у западном диjелу захвата, jужно од пута према Марези. На том подручjу jе смjештен и велики трафо-комплекс ТС 400/110кВ Подгорица 2 – пише у документу.

Документом је предвиђено да је у оквиру намjене саобраћаjна инфраструктуре планиран површински паркинг.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:55