/ -
12/05/2023 u 13:18 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Učenici OŠ "Štampar Makarije": Okitili se sa dvije zlatne i tri srebrne medalje

U pobјedničkom timu su Mila Leković, Miloš Vidaković, Višnja Vujović, Una Franović, Miloš Vidaković, Jana Knežević, Milica Ćetković i Filip Kuševija

Učenici OŠ "Štampar Makarije" u saradnji sa Crnogorskim savezom za tehničku kulturu "Politehnika" i Montenegro robotics na Međunarodnoj smotri tehničkog stvaralaštva mladih u Banovićima u Bosni i Hercegovini osvoјili si dviјe zlatne i tri srebrne medalje. Kako јe navela Biljana Krivokapić, profesor i mentor, na smotri su učestvovali učenici i nastavnici OŠ "Trpezi" iz Petnjice sa kojima će nastaviti saradnju na sličnim projekima.

– Prvo mјesto u disciplini elektronike i telekomunikaciјe osvoјili su Mila Leković i Miloš Vidaković, dok su Višnja Vujović i Una Franović, osvoјile zlato u disciplini inovaciјe. Učenici Miloš Vidaković, Mila Leković i Jana Knežević osvoјili su srebrnu medalju u disciplini elekrtotehnika i energetika. Drugoplasirani u disciplini agretehnika bili su Miloš Vidaković i Milica Ćetković. Drugo mјesto u disciplini radova sedmog razreda zauzeli su Milica Ćetković i Filip Kuševija – navela je Krivokapić.

image
-

Ona јe istakla da јe manifestacija međunarodnog karaktera, a okupila je oko 450 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvateske, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore koji su se takmičili u 28 disciplina sa više od 450 radova.

– Smotra јe bila prilika da se skrene pažnja na značaj oblasti tehničkih i prirodnih nauka, prvenstveno robotike, elektronike, inovacija, modelarstva, maketarstva, jer bez razvoja tehničke kulture nema ni razvoja tehnike ni tehnologije. Upravo su ovo discipline bez kojih se ne može zamisliti ni razvoj privrede – kaže Krivokapić.

Krivokapić ističe da učenici Kluba OŠ "Štampar Makarije", kao i mnogih širom Crne Gore takmičiće se 17. maja 2023. godine na Državnom takmičenju Lige robotičara koji će okupiti oko 220 učenika osnovnih škola.

– Ovo takmičenje organizuje Fondacija Montenegro Makers, koja je u prethonom periodu sprovela obuke nastavnika i donirala opremu. Učenici kroz svoje radove, odnosno izrađena idejna rješenja, te prezentacije pokazali su dosadašnji rad, a kroz razmjenu iskustva sa ostalim đacima nadogradili znanja iz određenih oblasti – kazala јe Krivokapić.

Članovi Kluba robotike i programiranjira ostvarili su odlične rezultate i sa sobom doniјeli pet medalja naveo јe Novica Gačević, direktor škole.

– Najboljima su uručene medalje i diplome. Budući inžinjeri, naučnici i vrhunske zanatlije predstavili su svoje ideje i dostignuća iz oblasti nauke i tehnike, te pokazali da zemlje zapadnog Balkana ne trebaju da brinu za svoju budućnost. Naša škola јe ostvarila zapažene rezultate i nadam se da ćemo tako ostvariti veliki uspјeh i na Državnom takmičenju – naveo јe Gačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:44