Илија Станишић / Дан
24/05/2022 u 07:28 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење пензионера Подгорице не одустаје од градње станова: Од Владе траже 765.401 еуро

У тренутку када смо се обратили Влади премијера Здравка Кривокапића требало нам је 493.380 еура, а данас нам недостаје 765.401 еуро, пише у допису Илије Станишића

Удружење пензионера Подгорице тражи од премијера Дритана Абазовића да обезбиједи недостајућа средства за изградњу четврте зграде за пензионере. У допису који су му послали наводе да им је раније било неопходно 493.380 еура за изградњу, али да сада услед увећања цијена грађевинског материјала, према новом предмјеру и предрачуну, недостаје 765.401 еуро. У допису који је потписао Илија Станишић, предсједник Удружења, наводи се да ова организација броји 32.627 пензионера.

– Према нашој евиденцији на територији Подгорице постоји 350 пензионерских породица које још немају кров над главом. Главни град је додијелио три парцеле на којима смо изградили три стамбено-пословна објекта са 288 станова. Пензионери су откупили станове по најнижим могућим цијенама, док Удружење није оставило никаква дуговања, ни према извођачима радова, нити према државним и органима локалне самоуправе. Одлуком Главног града од 15. маја 2020. године Удружењу је додијељена и четврта локација за изградњу и рјешавање стамбених потреба пензионера и то УП 14, спратности С+П+4 у оквиру ДУП-а Стари аеродром-Коник III фаза. Урадили смо инвестиционо - техничку документацију, а на идејни пројекат главни државни архитекта дао је сагласност 16. марта 2021. године – пише у допису Станишића.

Он наводи да су годину дана неуспјешно покушавали да од Владе и ресорних министарстава добију помоћ за затварање финансијске конструкције, како би почели са градњом.

– У тренутку када смо се Влади премијера Здравка Кривокапића обратили молбом да се пронађе начин за обезбјеђивање средстава, односно 25. маја 2021. године, висина износа који је био неопходан био је 493.380 еура. Данас услед погоршања тржишних прилика и значајног увећања цијена грађевинског материјала за изградњу објекта недостаје 765.401 еуро. Удружењу би за почетак радова требало макар 50 одсто од тог износа, док би друга половина могла бити исплаћена до завршетка радова који би трајали најмање годину дана. Увјерени смо да ћете разумјети значај планираног пројекта за рјешавање стамбених потреба најугроженијих категорија пензионера, чија би реализција истовремено представљала прилику за побољшање комплетне слике и положаја пензионера града, а самим тим и цијеле Црне Горе – наводи Станишић у допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:31