Грађани траже да надлежни чешће интервенишу / -Архива
25/10/2021 u 07:18 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Угоститељи огорчени најавом Вуковића да ће печатити локале због буке: Ћутећи у провод

Процедура мjерења децибела коjу спроводи Комунална полициjа не може бити параметар реалног мjерења буке. Постоjе разни утицаjи коjи оспораваjу доказ о висини децибела измjерених на било коjоj локациjи, каже Петар Кузман, угоститељ, за "Дан"

Власници локала и клубова у граду огорчени су изјавом градоначелника Ивана Вуковића који је запријетио да ће запечатити све кафане у Подгорици уколико то буде било потребно због буке на коју се жале становници града. Он је на састанку са грађанима МЗ Нова варош и МЗ Горица казао да су кренули озбиљније да се баве овим проблемом, те су због тога неки локали изгубили статус ноћних клубова и не могу да раде продужено радно вријеме, док су неки запечаћени.

Власник локала Раде Бошковић истиче да разумију и станаре који желе мир и тишину, али да су они приморани да организују свирке због конкуренције.

– Ми разумијемо људе, али музика није претјерана. Кад се донесе одлука да у локалима нема музике уживо, али за све локале, није никакав проблем. Нама ће бити и лакше. Наш локал има дозволу за рад од 18 до 2 сата иза поноћи. Главни град нам је издао то рјешење, а сад се буне и пријете печаћењем локала, што немам никакве логике. Ми имамо лимитатор. Долази нам често Комунлна полиција. Мјере буку, али не како треба. Дешава се да пишу казне, али како имамо лимитатор, ми ћемо то на суду све оборити. Полицајци су коректни, јер виде и они да то није прегласно, али морају да раде свој посао – наводи Бошковић.


Власник локала Петар Кузман сматра да не постоји провод у тишини.

– Коришћењем репресиjе, застрашивања или условљавања по било ком основу, Вуковић крши основна права сваког угоститеља да послуjе у духу своjе мисли. Процедура мjерења децибела коjу спроводи Комунална полициjа не може бити параметар реалног мjерења буке. Постоjе разни утицаjи коjи оспораваjу доказ о висини децибела измjерених на било коjоj локациjи. У jулу прошле године jе донесена одлука о скраћењу радног времена за двиjе професорске зграде у Сити кварту, и то не већинском одлуком станара већ управника улаза. Њом jе предвиђено да локали коjима jе издато решење о раду до 24 сата буду ускраћени за два наjважниjа сата у пословању. Вуковић jе на jедном састанку напоменуо да док jе он градоначелник три локала из ове двије зграде неће добити продужено радно вриjеме. У духу европских вриjедности демократиjе друштва слободе пословања, не можете очекивати да jедина грана коjа се бори за опстанак и запошљава толико радника буде угњетавана не би ли се задовољиле потребе поjединаца – каже Кузман.

Он истиче да Вуковић покушава да печаћењем демонстрира jачину институциjа, али то ниjе решење.

– Печаћењем било ког обjекта запечатио би судбину многих запослених. Сматрам да jе изjава градоначелника Подгорице, "Политичка, али не и подгоричка". Уколико проблеми постоjе треба да се решавају постепено, али не да се постављају услови. Градоначелника ће бити и после вас, али оно што остаjе за нама jе оно што смо допринијели главном граду као поjединци. Ви као градоначелник или jа као угоститељ – поручио је Кузман.

Грађани су незадовољни радом Комуналне полиције, јер проблем не рјешавају. Ипак, не подржавају намјеру градоначелника да запечати све локале уколико то буде потребно, већ само траже да се води рачуна о децибелима.

Татјани Вуксановић из Херцеговачке улице бука највише смета викендом, мада ни другим данима није ништа боља ситуација. Не одговара јој ни то што им се гости локала окупљају испод прозора, те позива надлежне да реагују.

image

Татјана Вуксановић

-Архива

– Све те кафане, гдје су насељена мјеста, требале би да раде до неког разумног времена, као што је рецимо 23:30 часова најкасније. Жалили смо се неколико пута надлежнима, али нико од њих не решава проблем. Изађу на терен, али чим пођу све се наставља по старом до раниј јутарњих часова – каже Вуксановић.

Њен комшија Дејан Бојовић каже да имају проблем са два локала, те да је он најизражајнији током љета када раде и терасе локала.

image

Дејан Бојовић

-Архива

– Љети свако вече у два локала од 21:30 часова почиње свирка и траје до поноћи. Не можемо да опстанемо, него затварамо врата и прозоре да би могли да чујемо телевизијски програм. Нијесам за то да се затварају локали, већ да музика буде без озвучења, односно тиха. Сасвим довољно да сви уживају. Зими кад је затворени простор онда је колико толико лакше. Долазе разне испекције, али изгледа да се то код њих тако не чује колико код нас, јер они наставе са програмом. Ми смо иначе кварт који има двориште иза зграде и звук се одбија од њих. Ништа се не рјешава. Бука је иста интервенисала инспекција или политиција, или не– каже Бојовић.

Драги Станишић из Балшића улице каже да константно зову Комунану полицију, али да је све узалуд.

image

Драги Станишић

-Архива

– Кад год је журка, док се не заврши и пола сата касније, док се гости не разиђу, нема спавања. Љети од музике не можемо да спавамо. Осјећај је као да ми свирају у соби. Све су локал до локала, па се те двије музике надглашавају, јер и они сметају један другоме, с обзиром на то да су им баште на 50 метара. Једном ријечју ужас. Ако ће овај град и држава да се развијају у еврпском правцу то би значило да би сви локали тога типа требали да буду измјештени из центра града, чак из града уопте на периферији. Свуда у свијету се то тако рјешава. Не могу да имају неки кафићи приручне дозволе за рад до три сата послије поноћи. Градоначелник треба све локале да затвори због буке. У нашој згради сви ће потписати да се локал уз зграду затвори. Поштујем власнике локала, али морају радити на неки другачији начин. Ово је нехумано и некултурно. Истим тим власницима локала Главни град је дао дозволе за рад и сада у Секретаријату за предузетништво то рјешење неће поништити, па макар ми послали петицију са 50 потписа – наводи Станишић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:23