/ -
13/01/2022 u 14:08 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Улица за 60 дана, не зна се када ће дјеца у вртић у Блоку шест

По ранијим најавама из министарства вртић је требало да буде отворен у новембру прошле године. Међутим, још не зна када ће бити организован упис дјеце нити када ће почети са радом

Још се не зна када ће нови вртић у Блоку шест бити отворен за пријем дјеце. У августу прошле године из Министарства просвјете, науке, културе и спорта најавили су да ће овај објекат отворити 1. новембра, али како кажу између осталог због ситуације са епидемијом корона вируса, то се није десило. Како су саопштили из овог Владиног ресора на чијем је челу Весна Братић, објекат је завршен, али приступна саобраћајница испред њега још није.

– Данас је послат уговор за потписивање са извођачем радова који ће градити приступну саобраћајницу. То ће данас бити завршено. Након тога ће, најкасније у року од 60 дана, саобраћајница бити завршена. Што се самог вртића тиче он је спреман, али се чека улица. Када ће дјеца бити уписана још се не зна – казали су из Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

Средином августа прошле године из овог министарства казали су да се изградња вртића финансира из ЦЕБ кредита, а поступак jавне набавке и реализациjу изградње спроводи Управа jавних радова. Они су тада казали да су се у току изградње обjекта jавили накнадни и непредвиђени радови.

– Управа jавних радова ће у складу са ЦЕБ-овим процедурама за jавне набавке спровести jавну набавку за извођење ових радова. Вриjедност jе око 70.000 еура. Због тога вртић неће бити отворен 1. септембра. Почеће са радом након завршетка радова и добиjања свих дозвола. Процjењуjемо да ће радови бити завршени у октобру, те очекуjемо да ће вртић бити отоврен у новембру – казали су прошле године из министарства.

Вртић je бруто површине око 1.515 квадрата и планиран jе за боравак 215 дjеце. Уговорена вриjедност грађевинских радова била jе 1.992.689 еура, а извођач је Еурозокс.

– Министарство се 5. априла 2021. године обратило Главном граду молбом да финансира израду главног проjекта приступне саобраћаjнице на другоj локациjи. Траса саобраћаjнице jе планирана на кат парцели броj 1146/16 и 1146/52 КО Подгорица 1, што jе подразумjевало достављање главног проjекта приступне улице након завршетка. Министарство се 16. jуна обратило Главном граду да нам доставе информациjе када ће бити завршен главни проjекат приступне саобраћаjнице. С обзиром да ниjесмо добили одговор на претходни допис, обратили смо се ургенциjом 20. jула. Агенциjа за изградњу и развоj Подгорице 5. августа доставила нам је главни проjекат и одобрење за изградњу приступне улице вртићу са jаслицама у Блоку 6. Министарство jе кроз текући буџет обезбjедило новац за финансирање изградње саобраћаjнице и кроз план jавних набавки планирало изградњу улице, а вриjедност радова jе 130.000. еура – казали су раније из министарства.

Они су тада истакли да ће се по завршетку приступне саобраћаjнице обратити Главном граду за добиjање одобрења за употребу улице. Након тога, како су тада казали, стручне службе Главног града су у обавези да даjу одобрење за употребу саобраћаjнице.
Из Агенције за изградњу прошле године казали су да је министарству без накнаде уступљено земљиште, те да накнада за комунално опремање представља учешће Главног града у изградњи вртића.

– Министарство је дужно да изврши комплетно комунално опремање до прикључка на урбанистичке парцеле о свом трошку. Агенциjа jе изашла у сусрет инвеститору и урадила главни проjекат саобраћаjнице. Од Секретариjата за планирање простора и одрживи развоj добиjено jе одобрење за изградњу 2. августа. Главни пројекат са одобрењем 4. августа достављен је министарству на даљу употребу – казали су раније из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:27