/ foto: lazar ružić
07/05/2023 u 16:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UMHCG daju prostor u zakup

Krajnji cilj treba da bude izjednjačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom u uživanju svih građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i individualne autonomije, piše u odluci

Glavni grad će Udruženju mladih sa hendikepom dati u zakup poslovni prostor, a njihova namjera pretočena je u skupštinsku odluku o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici gradskog parlamenta koja je zakazana za 11. maj. U informaciji o potrebi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i njihove zaštite od diskriminacije na teritoriji Glavnog grada je naznačeno da analiza postojećih usluga socijalne zaštite čiji su korisnici osobe sa invaliditetom, ukazuje na potrebu unapređenja položaja OSI, kako bi se uspostavila jednakost ovih lica sa drugim grđanima.

– Krajnji cilj treba da bude izjednjačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom u uživanju svih građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i individualne autonomije. Na ovo je ukazala i izvršna direktorica NVO Udruženje mladih sa hendikepom u inicijativi koju je 26. aprila dostavila predsjednici Skupštine Glavnog grada, sa predlogom da se postojeći servisi zaštite osoba sa invaliditetom unaprijede i prošire – piše u odluci.

Udruženje mladih sa hendikepom je u inicijativi konstatovalo da postojeći servisi, uključujući i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju na Starom aerodromu, nijesu dovoljni, nijesu dovoljno raznovrsni i ne obuhvataju dovoljan broj osoba.

–Ovi servisi su po svemu ograničeni - i po broju korisnika, trajanju, finansijskim sredstvima. U tom smislu, novi, dodatan servis, koji bi podrazumijevao, između ostaloga, prostorne kapacitete, ljudske i materijalne resurse i program rada, umnogome bi doprinio većoj uključenosti mladih sa invaliditetom. Ideja UMHCG već godinama unazad je da se pokrene novi servis u odnosu na postojeće servise koji funkcionišu u Crnoj Gori, a koji najčešće, umjesto da podržavaju boravak korisnika i uključenost u društvenu zajednicu, predstavljaju i dalje institucionalizovane mehanizme podrške. Institucionalizacija kao proces i društveno uređenje, inače, ne podrazumijeva samo boravak u rezidencijalnoj ustanovi - instituciji već može značiti i boravak u sopstvenoj porodici bez mogućnosti života i uključenosti u društvu i životnu zajednice – piše u odluci.

U odluci je naznačeno da Skupština Glavnog grada iskazuje opredijeljenost da, u okviru svojih nadležnosti, doprinese unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, i zadužila je Sekretarijat za socijalno staranje da izvrši analizu stanja u oblasti socijalne politike.       

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:47