/ -
01/03/2022 u 10:12 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА упутила иницијативу Скупштини Главног града: Ставити ван снаге УП Стара варош -дио зоне А

Подгоричка УРА предала jе Скупштини Главног града инициjативу да се Урбанистички проjекат Стара варош - дио зоне А стави ван правне снаге, како би се приступило ревизиjи овог планског документа. Иницијативу је потписао Лука Ракчевић, предсједник одборничког клуба у Скупштини Главног града.

– Први корак мора бити стављање ван снаге штетног урбанистичког проjекта, коjи обухвата простор између улице Петра Прље и булевара Црногорских сердара, како би се сприjечила даља штета коjа ће неминовно настати реализациjом плана. Одмах након тога, Град и Министарство мораjу започети широку jавну расправу, како са грађанима, тако и са стручном jавношћу, како би се у што краћем року дошло до квалитетног програмског задатка и започела израда новог планског документа. Све друго имало би катастрофалне посљедице по квалитет живота грађана Старе вароши, али би и обесмислило Стару варош као jедну од наjстариjих урбаних цjелина града – наводе из УРА.

Из УРА указуjу да се намjерним урушавањем старих дjелова града и спрjечавањем процеса "старења Подгорице", активно ради на убиjању духа града и свих његових симболичких насљеђа.

– Простора за изградњу нових стамбено-пословних блокова има у многим дjеловима града, а да то не угрози ни инфраструктурне капацитете, али ни симболички капитал коjи Град посjедуjе и коjи су генерациjе - наслиjедиле. Због тога jе неопходно, за почетак, ставити ван правне снаге штетни плански документ УП "Стара варош – Дио зоне А¨, коjи jе градоначелник Иван Вуковић предложио, а скупштинска већина усвоjила у децембру 2018. године, коjим се траjно и бесповратно девастира простор Старе вароши, а одмах након тога приступити изради новог плана и изради Студиjе заштите Старе вароши – поручила је УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:32