/ -
20/05/2022 u 11:08 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уставни суд оборио цјеновник Депоније

Имајући у виду да је цјеновник донесен од стране овлашћеног органа, желимо да искажемо чуђење одлуком Уставног суда, поручују из Депоније

Уставни суд укинуо је двије одредбе цјеновника услуга прераде и збрињавања комуналног отпада на депонији Ливаде који је одбор директора Депоније донио 20. октобра 2020. године, а којим су прецизиране накнаде која плаћају физичка и правна лица за одлагање отпада. Иницијативу за оцјену уставности поднио је Филип Кажић, адвокат из адвокатске канцеларије "Комненић и сарадници", указујући да одлука о цијенама услуга депоновања комуналног отпада на депонији "Ливаде" није у складу са Уставом и Законом о комуналним дјелатностима и Уредбом о ближим елементима и методологији за одређивање цијена комуналних услуга.

image

Филип Кажић

-Архива

Филип Кажић је за "Дан" предочио последице одлуке Уставног суда.

–Последица одлука Уставног суда је да Депонија неће моћи да изврши наплату потраживања која су заснована на овим цјеновницима, а потенцијално ће морати и да врати оно што је по основу њих наплатила од грађана, односно правних лица. Међутим, главни проблем нису одлуке Уставног суда, већ чињеница да на данашњи дан на територији Црне Горе не постоји предузеће које се бави овом дјелатношћу које ради законито. Одлуке Уставног суда су то само потврдиле. Стога је незамисливо да у земљи кандидату за чланство у Европској унији, која је према члану 1 Устава еколошка држава, не постоји предузеће из ове дјелатности које ради законито. У том смислу држава би морала хитно да се укључи у ову проблематику те да помогне локалним самоуправама у правцу очувања и заштите животне средине, те стварању предуслова за законито обављање ових послова. Ово питање морало би бити међу приоритетима државе јер грађани Црне Горе према Уставу имају право на здраву животну средину, а држава је дужна да је чува и унапређује – саопштио је Кажић.

Из предузећа Депонија, на чијем је челу Арсеније Бољевић, су навели да им није познато да је Уставни суд Црне Горе укинуо одредбе члана 2 и 3 цјеновника, те да им до достављања одговора "Дану" није достављена одлука судског органа.

–Из тог разлога, не можемо знати који су разлози опредијелили Уставни суд за доношење предметне одлуке. Надаље, имајући у виду да је цјеновник услуга прераде и збрињавања комуналног отпада на депонији Ливаде донесен од стране овлашћеног органа, који је имао законско овлашћење за његово доношење (правни основ за доношење) и да он, по свом садржају, одговара оквирима који су му одређени Законом о комуналним дјелатностима, Одлуком о одржавању чистоће на територији Главног града Подгорице и Уредбом о ближим елементима и методологији за одређивање цијена комуналних услуга, желимо да искажемо чуђење одлуком Уставног суда Црне Горе. Наиме, одбор директора Депонија утврдио је цијену услуге прераде и збрињавања комуналног отпада у свему у складу са члановима 53 и 54 Закона о комуналним дјелатностима и члановима 4 и 6 Уредбе о ближим елементима и методологији за одређивање цијена комуналних услуга, којим члановима су прописани елементи за формирање цијене и начин одређивања цијене услуге управљања комуналним отпадом. Стога, остаје нејасно како је Уставни суд могао да донесе одлуку којом се укидају одредбе члана 2 и 3 цјеновника услуга прераде и збрињавања комуналног отпада на депонији Ливаде – поручили су из Депоније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 02:28