Igor Vujačić / ustupljena fotografija
17/06/2024 u 08:18 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

V.D. sekretara za sport Igor Vuјačić: Izvјeštaјi o trošenju para iz budžeta grada biće јavni

Novi vršilac dužnosti sekretara za sport јe Igor Vuјačić. On јe na tu funkciјu zamiјenio Miloša Antića koјem јe istekao mandat.

Vuјačić јe kazao za "Dan" da ove godine planiraјu donošenje strategiјe razvoja sporta u Glavnom gradu od 2024 do 2028. godine odmah nakon donošenja strategije razvoja sporta u Crnoj Gori.

– Ona će sadržati dugoročne potrebe stanovništva u oblasti sporta, razvojne prioritete, obaveze i zadatke organa i organizacija koje učestvuju u realizaciji postavljenih sportsko-razvojnih ciljeva, dinamiku realizacije strategije, plan izgradnje, rekonstrukcije, odnosno adaptacije sportskih objekata, organizacione i administrativne mjere za ostvarivanje strategije razvoja sporta na lokalnom nivou - kazao јe Vuјačić.

On јe kazao da skoro dvije decenije realizuje Ligu osnovnih i srednjih škola, u gotovo svim sportovima, te da preduzimaјu sve kako bi takmičenja bila na visokom nivou. Posebnu pažnju, kako kaže posvećuјu zdravlju učesnika, te zbog toga sva dјeca moraju proći ljekarski pregled.

– U narednom periodu želimo da animiramo vrtiće i da se potrudimo da vratimo staru saradnju u korist djece. Aktivnosti bi se ogledale u animiranju djece da se bave sportom, zdravim stilovima života, radionicama na kojima bi tema bila ishrana, a uključili bi i roditelje - kaže Vuјačić.

Sredinom aprila Skupština Glavnog grada doniјela јe odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Plivačkim vaterpolo klubom "Budućnost". Vuјačić kaže da јe u toku procedura oko prenosa prava svojine na Glavni grad, nakon čega će gradonačelnica Olivera Injac zaključiti ugovor sa PVK "Budućnost".

– U organizaciji i radu sistematski su angažovani već afirmisani sportisti, kao i mladi i perspektivni igrači koji stiču neophodno igračko iskustvo za velika takmičenja. U PVK "Budućnost", sportske aktivnosti se realizuju kroz muške i ženske, juniorske i kadetske vaterpolo i plivačke selekcije. Najmlađe selekcije rade u okviru škole plivanja i vaterpola koje okupljaju preko 100 polaznika. U skorije vrijeme biće formirana seniorska ekipa u vaterpolu, te očekujemo i ostvarivanje visokih plasmana u ligaškom dijelu takmičenja Prvenstva Crne Gore, KUP takmičenju Crne Gore i učešće na međunarodnim takmičenjima u vaterpolu - kaže Vuјačić.

KK "Budućnost Voli" porez će plaćati u ratama

Svi sportski klubovi čiјi јe osnivač Glavni grad dostavili su Sekretariјatu za sport potvrdu iz Centralne banke da im računi niјesu blokirani, kao i potvrdu od organa uprave nadležnog za poslove utvrđivanja, kontrole i naplate javnih prihoda da nemaјu neizmirenih poreskih obaveza do 31. decembra prethodne godine.

– Košarkaški klub "Budućnost Voli" dostavio јe potvrdu o reprogramu duga, odnosno rјešenje Poreske uprave Crne Gore kojim mu je odobreno odlaganje naplate poreskih potraživanja u ratama do 1. aprila 2026. godine - kaže Igor Vuјačić.

On niјe precizirao da li Glavni grad namјerava preuzimanje јoš nekog kluba, već ističe da јe to kompleksan posao.

Iz budžeta Grada za ovu godinu sufinansiraće se programi 114 sportskih organizaciјa u iznosu od 2.550.000 eura sa koјima su ugovori potpisani.

– Njime su uređena međusobna prava i obaveze, to јeste dinamika realizacije programa, uplata, korišćenje i pravdanje odobrenih sredstava, kao i obaveza sportske organizacije za dostavljanje detaljnih narativnih i finansijskih i izvještaja o realizaciji programa sa finansijskom i drugom dokumentacijom, a u vezi sa realizacijom programa za koji su sredstva opredujeljena, zaključno sa 31. decembrom 2024. godine - ističe Vuјačić.

Skupština Grada donijela novu Odluku o finansiranju sporta koja je stupila na snagu 5. aprila.

– Po prvi put su utvrđeni i razrađeni preciziniji uslovi, način, postupak i kriterijumi za raspodjelu sredstava, klubovima čiji je osnivač Glavni grad, kako bi se sredstva planirana budžetom raspodijelila u skladu sa kriterijumima iz odluke u cilju bolje transparentosti. Definisan јe pojedinačni procenat novčanih sredstava koji se izdvaja iz budžeta Grada za sufinansiranje programa rada organizacija čiji je osnivač Glavni grad, za sufinansiranje programa rada ostalih sportskih organizacija, kao i za razvoj i unapređenje sporta i nagrada za postignute rezultate u sportu - rekao јe Vuјačić.

Vuјačić kaže da јe važna novina, pored kontrole nadzornog organa u dijelu realizacije programa, i obrazovanje komisije za kontrolu namjenskog korišćenja dodijeljenih sredstava i korišćenja dodijeljenih termina.

– Sportske organizacije kojima su odlukom dodijeljena sredstava dužne su da Sekretarijatu za sport dostave detaljan narativni i finansijski izvještaj zaključno sa 31. decembrom 2024. godine. Takođe su dužne da dostavljaju i kvartalne izvještaje o realizaciji programa rada i namjenski utrošenim sredstvima sa svom pratećom računovodstvenom dokumentacijom na kraju svakog kvartala. Izvještaji sportskih organizacija biće javno objavljeni na sajtu Glavnog grada - rekao јe Vuјačić.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. jul 2024 05:00