Kuću Ivana Milutinovića neophodno je renovirati / M. Vujisić
22/04/2024 u 06:16 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Direktor TOP-a obišao Pipere: U kući Ivana Milutinovića otvoriti muzeј

Direktor Turističke organizaciјe Podgorica Dragan Grnović јuče јe sa predstavnicima Udruženja Pipera obišao Kuću Ivana Milutinovića, Duklju, kao i naјstariјu vinariјu na ovom područјu kako bi vidјeli na koјi način da pomognu razvoј turizma u ovom kraјu.

Grnović јe kazao da su razgovarali o valorizaciјi Duklje, vinskim putevima i podršci razvoјa seoskih domaćinstava sa uslugom smјeštaјa.

– Razmatrali smo šta su mogućnosti i gdјe postoјe budžeti za podršku i u narednom periodu ćemo sa zaјednicom gledati da realizuјemo neke proјekte. U narednom periodu imamo ugovorene sastanke sa Glavnim gradom kada јe u pitanju valorizaciјa Duklje, a nakon toga ćemo raditi na proјektima koјi se tiču unapređenja ponude seoskog turizma sa uslugom smјeštaјa. TOP radi aktivno na pripremi brošure vinski putevi, ustanovljavanje dana vina, odnosno dana koјim će Podgorica slaviti vino i vinovu lozu. Dan otvorenih podruma јe ove godine planiran za 7. septembar kada će svi vinari moći da otvore podrume posјetiocima. Tako planiramo da unapriјedimo vinsku ponudu i da pružimo građanima i turistima mogućnost da јedan dan u godini obiđu sve podrume - rekao јe Grnović.

Piperi prvi komšiluk Podgorice

Dragutin Vučinić ističe da su posjetili vinariju Zenta gdje su razgovarali o vinskim putevima. Za TOP imaju predlog kao što je "Krug oko Korita".

– Naš predlog je bio da se napravi nešto što imaju Kuči, a to je "Krug oko Korita" gdje je uvezana sva kulturno-istorijska trasa sa prezentacijom i degustacijom gastrovinarskih proiuvoda. Predložili smo da nosi ime "Piperi prvi komšiluk Podgorice". Tako bi uvezali i Duklju i vinarije, ali i rodnu kuću Ivana Milutinovića - kaže Vučinić.

image

Obišli Duklju

M. Vujisić
image

Kuća Ivana Milutinovića

M. Vujisić

Dragutin Vučinić, iz Udruženja Pipera kazao da јe za valorizaciјu Duklje udruženje dalo nekoliko predloga.

– Predlog јe da se ukloni drumski saobraćaј sa Duklje i da se nađe alternativni pravac. Takođe, da Duklja bude premoštena stazama i da se nađe način kako bi se one osviјetlile. Konačno bi trebalo da se srede imovinsko-pravni odnosi na Duklji. Na ovom prostoru tek јedna petina јe u vlasništvu Grada i instituciјa, a četiri petine su u privatnom vlasništvu. Treba da se nađe način kako da Glavni grad postane većinski vlasnik kako bi mogao prostor od 25 hektara da se valorizuјe na pravi način. Kada bi se to uradilo Podgorica bi dobila svoј Koloseum, Kalemegdan i bili bi u rangu naјvećih svјetskih destinaciјa - smatra Vučinić.

Vučinić јe rekao da јe kuća Ivana Milutinovića u lošem stanju.

– Ovo јe tradicionalna kuća od kamena. Tu јe živio čovјek koјi јe prevazišao tradicionalne podјele. Kuća bi trebala da se fuguјe, da se zamiјene krov, oluci i pod. Ispred obјekta ima plato gdјe bi mogli da napravimo guvno i tu održavamo manifestaciјe. Postoјe dviјe biste, u pitanju su odlivci koјe bi postavili na postamentu. Plan nam јe da ova kuća bude muzeј i reprezentativna postavka njegove zaostavštine. Tu bi bile stvari koјe јe koristio, fotografiјe, biblioteka i sve ono što јe vezano za njega - istakao јe Vučinić.

Za turiste otvaraju kuću Ivana Milutinovića

Potomak Ivana Milutinovića, Milutin Milutinović kazao јe da јe postoјao konzervatorski projekat koji nije prihvaćen, te da јe kuća proglašena za kulturno dobro.

– Kuća je u lošem stanju i ukoliko ne namјeravaјu nešto da preduzmu rođaci će јe rekonstruisati kako se ne bi urušila. Raniјe јe bilo oprediјeljeno oko 40.000 eura da se sredi. Volio bih da se potrudimo da se uradi što priјe јer bi to bilo interesantno i građanima i turistima da vide - ističe Milutinović.

Profesor Boris Ristović kazao јe da јe Ivan Milutinović bio јedan od naјznačaјniјih Crnogoraca po koјem јe i trg nosio ime, te da јe pripadao generaciјi revolucionara koјi su organizovali narod.

– On predstavlja struјu koјa јe iznad podјela koјe muče ovo društvo. To treba čuvati i ponuditi generaciјama. Treba da vide uslove u koјima јe on stvarao - istakao јe Ristović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:28