Потпуно уништено дрвеће / -
07/03/2022 u 08:19 h
Andrijana Dabanović - M.VujisićAndrijana Dabanović - M.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Дрвеће опстаје међу гомилом шута и отпада: Ћемовско поље има бонсаи шуму

Оваj простор заслужуjе план заштите и санациjе, значаjна улагања, уређену инфраструктуру, обнову шумског фонда, уз одговараjући вид институционалне заштите, нарочито сталног инспекциjског надзора, каже Александар Перовић

Међу гомилом шута и отпада на Ћемовском пољу права је умјетност да дрвеће уопште опстаје, те се може рећи да оно има бонсаи шуму. У дијелу ка Зети имате ред донекле очуваних борова, али када зађете у шуму све до пруге наилазите на слике због којих би неко требао да буде "дебело" санкционисан. Око стабала су брда шута, а на неким мјестима су огромне рупе које се користе за одлагање гума и грађевинског материјала. Скоро сва стабла су или сагорела или оборена и шума не личи на мјесто гдје би људи могли да се рекреирају. Напротив, ни најмање није пријатно прошетати њом. Гдје год се окренете видјећете разбацано смеће, а гомиле се виде и са саме магистрале. Оне борове који нијесу изгорели напао је боров литијаш.

Еколози најављују да ће према Главном граду упутити иницијативу за уређење неколико локација међу којима је и Ћемовско поље.

– Ћемовско поље jе jедан од наjугрожениjих дjелова Подгорице. Већ децениjама нажалост препознато по нелегалним депониjама различитог отпада, нелегалноj сjечи и лошем управљању, што jе по нама основни разлог постоjећег стања. Просто jе невjероватно каквом се димаником на том простору ствараjу дивље депониjе, што за последицу има загађење земљшта, оболиjевање шуме и угрожавање jавног здравља. Много пута смо указивали на неопходност заштите тог диjела града, реализовали много акциjа укљањања отпада, озелењавања, уређења спортских стаза и постављања мобилиjара. Такође, то су радиле и друге колеге из еколошких организациjа, Зеленило, Чистоћа, али нажалост све падне лако у заборав због оваквих поjава, вандализма, некултуре, безакоња... Ћемовско поље као дио Зетске равнице има потенциjала за различите видове одрживог развоjа, али да су умjесто тога небрига, бахатост и екокриминал условили да постане jедна од препознатљивих црних тачака, па и своjеврсна пародиjа на покушаjе да се Подгорица представља као зелени град. Jасно jе да оваj простор заслужуjе план заштите и санациjе, значаjна улагања, уређену инфраструктуру попут бициклистичких стаза, справа за спортско –рекреативне активности, обнову шумског фонда, све то уз одговараjући вид институционалне заштите, нарочито сталног инспекциjског надзора. Повременом пажњом се не могу сприjечити овакве поjаве – каже Александар Перовић, из НВО Озон.

image

Отпад разбацан на све стране

-

Из Главног града кажу да надлежно градско предузеће уредно обилази ову локацију. Они истичу да се свакодневно Ћемовско поље чисти од ситног комуналног отпада, а најмање два пута у току мјесеца ангажује механизације. Екипе Чистоће ће, како су најавили, током ове седмице ће детаљно чистити ову локацију.

– Комунална инспекциjа jе у више наврата дониjела рjешења за отклањање нелегално одложеног отпада, док jе одлагање гума у надлежности Еколошке инспекциjе. Осим санкционисања по приjавама, ово подручjе jе предмет редовних контрола и обилазака Комуналне инспекциjе. На подручjу Ћемовског поља ће се градити наjвећи парк у Подгорици и Црноj Гори. Ћемовско поље jе предмет редовног одржавања, а последња велика акциjа jе била током фебруара, када jе уклоњено 15 тона грађевинског и другог отпада – наводе из Главног града.

Они истичу да је Комунална инспекција у претходном периоду издала 12 прекршаjних налога због одлагања грађевинског, комуналног и другог отпада на Ћемовском пољу.

– Комунална полициjа је због нелегалног одлагања отпада издала 26 прекршаjних налога правним и физичким лицима, у износу од 4.700 еура. Наjвише проблема са нелегалним одлагањем отпада евидентирано jе у диjелу око Сточне пиjаце. Главни град jе у више наврата упутио допис и ургенциjу Министарству екологиjе, просторног планирања и урбанизма, подсjећаjући их на проблем нелегалног депоновања и даљег експлоатисања аутомобилских пнеуматика. Покренута jе израда Студиjе избора локациjе за преузимање, лагеровање и прераду пнеуматика. Подсjетили смо Министарство екологиjе да jе могуће приступити изради Студиjе изводљивости за преузимање, транспорт, сортирање и преузимање и лагеровање отпадних гума. Добили смо одговор од секретара овог министарства да ће настоjати да убрза активности на даљоj реализациjи ове студиjе – наводе из Града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:44