29/11/2023 u 15:54 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Vodimo vas u šetnju park šumom Kruševac

Dvorac na Kruševcu, sa Perjaničkim domom, crkvom svetog Dimitrija i park šumom napravljen je na prostoru koji se nekad zvao Krušna glavica

Ljepota jeseni najviše se ističe u podgoričkim parkovima, pa je tako i u parku Kruševac. Šuma oko dvorca kralja Nikole posebno je lijepa, kada se na drveću prelivaju sve boje od zelene, preko zlatno žute, crvene... Prelijep jesenji dan pravo je vrijeme za uživanje u šetnji ovom oazom mira.

image

Dvorac Kralja Nikole

-

Ekipa "Dana" zabilježila je kako izgleda park.

Dvorac na Kruševcu, sa Perjaničkim domom, crkvom svetog Dimitrija i park šumom napravljen je na prostoru koji se nekad zvao Krušna glavica. Dvorac je izgrađen 1894. godine. Hroničari su zapisali da su tu instalirani prvi telefoni. Rekonstruisan je 1906. godine kada je dobio balkon iznad glavnog ulaza, a četiri godine nakon toga i osvjetljenje.

image

Dvorac Kralja Nikole

-

U dvorcu je živio princ Mirko, do 1912. godine i tu su rođena njegova četiri sina. Knjaz Nikola bio je ktitor crkve svetog Dimitrija Solunskog. Prostorije dvorca svojevremeno je koristio crveni krst, a 1921. godine pretvoren u bolnicu, da bi 1983. godine dvorac postao galerija umjetnosti nesvrstanih, a danas je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

image

Dvorac Kralja Nikole

-

Ispred kapija parka Kruševac podignut je spomenik Jeleni Savojskoj, italijanskoj kraljici i crnogorskoj princezi. Spomenik je otvoren 2021. godine. Oslikava njen lik kao mlade princeze i među prvim je spomenicima u Crnoj Gori posvećen ženi u cijeloj figuri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 06:09