Они су нечији хероји / архива Дана
14/02/2022 u 07:40 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Хуманитарна акција Удружења „Српска нит”: Даривање крви је трансфузија љубави

У акцији „Буди некоме херој“ учествовало је 70 добровољних давалаца крви, док су неки враћени због немогућности да дарују ову драгоцјену течност, казао је Миливоје Брковић

Код даривања крви догађа се стварна трансфузија љубави. Добровољни даваоци крви су лимитирана група људи, јер постоје критеријуми према којима неко може дати ову драгоцјену течност, док примаоц може бити свако од нас. Крв се не може произвести, јер за то не постоји фабрика. Једини извор крви је добар и здрав човјек који жели даровати.

Дарујући крв остајете анонимни према примаоцу, не знате ко ће је добити, а тај вам не може рећи хвала. Тога су свјесни добровољни даваоци окупљени у Удружењу "Српска нит". Из акције у акцију све их је више, а окупља их Миливоје Брковић Брџа.

image

Миливоје Брковић

архива Дана

– У задње двије године организовали смо седму акцију давалаштва крви. Овог пута насловили смо је "Буди некоме херој", а крв је дало 70 давалаца, док су неки враћени због немогућности да дарују ову драгоцјену течност. Наше акције су најбројније и традиционално је организујемо у сусрет Сретењу Господњем. То је сусрет Бога и човјека. Ми вјерујемо да је и ова наша акција сусрет Бога и човјека када имамо прилику да можемо некоме спасити живот. Позивамо младе људе и оне који никада нијесу дали крв да нам се придруже. У нашим акцијама има највише дама и то је оно што нас мотивише на овом путу хуманости – каже Брковић.

Анђела Калуђеровић први пут је јуче добровољно дала крв, а мотив јој је била хуманост.

image

Анђела Калуђеровић

архива Дана

– Акција нама као донорима не значи ништа, а некоме може значити много, јер је можда живот у питању. Позивам грађане да се прикључе акцији и да буду нечији хероји – казала је Калуђеровић.

Данилу Мисити ово је друга акција добровољног давалаштва крви.

image

Данило Мисита

архива Дана

– Позивам све младе људе и оне који то до сада нијесу урадили да нам се придруже. Будимо некоме хероји – поручио је Мисита.

Трансфузиолог Драган Газивода каже да "Српска нит" има велики број акција са чак преко 80 давалаца.

image

Драган Газивода

архива Дана

– Од седам сати до сада крв је дало 50 младих људи, што је 25 литара крви. То није мало, јер ће та крв спасити многе животе. Ово су генијални млади људи и треба им одати признање на сваком мјесту – каже Газивода.

Можда су помогли дјетету, а можда и дједу од 99 година, јер свако има право добити њихову крв. На нивоу људскости и оздрављења урадили су пуно, наjвише што човjек може направити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 01:23