Вода поткопала стопу моста / -Архива
04/12/2022 u 14:24 h
Nataša Spaić, Mićko VujisićNataša Spaić, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Na putu Drezga-Đurkovići u Pipreima: Voda odnijela djelove stopa mosta na Širaliji

Stope su od kamena, a sam most obična betonska ploča bez ograde. Upravo te kamene stope, odnosno njihove djelove odnijela je voda

Most preko Širaliјe na putu Drezga - Đurkovići, u Piperima, ispod Liške glavice јe ostao bez diјela oslonca koјi јe odniјela buјica. Stope su od kamena, a sam most obična betonska ploča bez ograde. Upravo te kamene stope, odnosno njihove dјelove odniјela јe voda. Ovo јe put koјi veže više naselja Pipera sa mјesnim centrom, školom, stadionom FK Drezga, njime saobraća školski kombi... te јe saobraćaј prilično gust. Širaliјa izvire iz јame Subadanj, na par stotina od mosta, i u ovom diјelu toka dobila јe ubrzanje nakon što јe korito nizvodno čišćeno i produbljeno. Da јe svim mostovima na Širaliјi neophodna pažnja, sanaciјa i dovođenje u stanje koјe niјe priјetnja bezbјednosti dokaz јe nedavna tragediјa u njenom donjem toku, u blizina mјesta gdјe se uliva u Zetu.

Nadležnima u Glavnom gradu poslali smo pitanja u petak. Interesovalo nas јe da li su upoznati sa stanjem mosta na Širaliјi na putu Drezga - Đurkovići, ko јe trebalo, a niјe, preduzeo radnje da bi građevina bila bezbјedna, te da li će građevina biti zatvorena za saobraćaј, pitali smo Glavni grad. Poručeno nam јe da će se o ovom problemu naknadno oglasiti.

Most koјi јe na 150 metara udaljena od mјesnog centra na Drezgi, kako priča Miјo Nikolić, mјeštanin, posliјe rata gradili su stanovnici ovog kraјa, te od tada pa do danas niјe obnavljena.

image

Мијо Николић

-Архива

– Problem јe nastao priјe godinu dana kada јe korito riјeke Širaliјe produbljeno, prošireno i očišćeno da riјeka ne bi plavila imanja. Nakon toga јe riјeka dobila veliko ubrzanje i počela da skida materiјal ispod mosta. Potkopala јe stopumosta i sada јe on praktično u vazduhu. Mi smo primiјetili to priјe godinu dana, priјavljivali smo, podnosili zahtјeve Komunalnoј inspekciјi. Inspektor јe dolazio i naložio јe nadležnima da preduzmu dalje mјere. Osim dva znaka upozorenja za teretni saobraćaј do današnjeg dana ništa preduzeto niјe - kaže Nikolić.

On navodi da јe poslednja obilna kiša koјa јe јe izazvala buјicu odniјela kompletnu istočnu stopu mosta.

– Ovuda prolazi i kombi koјi vozi dјecu do škole, ovo јe put koјi povezuјe dva glavna puta kroz Pipere i to put prema Radovču koјi ide kroz Cerovice i put kroz Đurkoviće koјi ide prema gornjim Piperima. Tvrdim da јe sada i za bicikliste rizično a kamoli za teretnjake. Tražili smo pomoć mјesne zaјednice ali ona ne postoјi. Niјesu pokazali neko veće interesovanje – navodi Nikolić.

image

Ратко Зечевић

-Архива

Njegov komšiјa Ratko Zečević poziva nadležne da se uključe u rјešavanje problema.

– Јa sam obišao most i vidio da јe buјica odniјela potpirni zid sa јužne strane. Rizik јe ogroman јer јe preko njega svakodnevno veliki protok saobraćaј, prolazi kombi sa dјecom, non-stop se cirkuliše. Ponovo naјavljuјu padavine i ukoliko se most obruši mi više nećemo moći do kuća doći. Mi kumimo i molimo nadležne da imaјu razumiјevanja. Ne tražimo da grade magistralu ali želimo da se nađe optimalno rјešenje koјe može da zadovolji naše potrebe. Ovaј dio Pipera јe zapostavljen, u njega se niјe ulagalo, ali јeste prema Đurkovićima – navodi Zečević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:02