Семафор препрека за колица / Дан
12/04/2022 u 08:30 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) На раскрсници код Сат куле семафори постављени насред рампе за ОСИ

Заузета рампа представља велики проблем, посебно када су неке временске непогоде или кад је у питању тежи инвалидитет, каже Милош Ранитовић из Удружења младих са хендикепом

Постављање семафора на раскрсници улица Октобарске револуције и краља Николе требало је да буде пројекат на опште добро, међутим стубови монтирани на рампама за ОСИ су такав утисак покварили. Стубови су постављени на самим рампама намијењенин за спуштање лица у колицима, а од користи су и родитељима који возе бебе. Негдје су постављене на самим рампама, негдје тик уз њих, али у сваком случају рекло би се да се о лицима у колицима није много водило рачуна.

Милош Ранитовић, из Удружења младих са хендикепом, каже да је ово велики проблем за кориснике колица, јер су следећи семафори тек на 300 метара одатле.

– Ако корисник мора ићи на следеће семафоре да би прешао улицу, само зато што је неко на рампу ставио стуб или семафор, представља велики проблем, посебно када су неке временске непогоде или кад је у питању тежи инвалидитет. Доста се сусриjећемо са тим примјерима да се постављају препреке на рампама, а у пракси имамо ситуација да је то брзо исправљено, али и доста пута се мора реаговати док се неправилност не отклони – каже Ранитовић.

Грађани сматрају да треба водити рачуна да се особама са инвалидитетом не отежава кретање по граду.

image

Драгана Ајковић

Дан

– Семафори су непрактично постављени, јер туда треба да пролазе особе у колицима или жене са дјецом. То им је незгодно јер сада треба да обилазе семафор да би се спустили рампом – каже Драгана Ајковић.

Теодора Балаћ наводи да не треба постављати семафоре и друге саобраћајне знакове на рампама.

image

Теодора Балаћ

Дан

Из Агенције за изградњу и развој Подгорице казали су да радови још нијесу завршени, те да предвиђају проширењу рампе, коjа jе и сада довољне ширине и не представља сметњу за ОСИ.

– Приликом израде проjектне документациjе, па самим тим и при одређивању позициjа семафорских стубова, мора се водити рачуна о броjним подземним инсталациjама коjе су евидентиране на овоj раскрсници, као и саобраћаjним прописима коjи дефинишу постављање свjетлосне сигнализациjе и приступ инвалидним лицима у колицима пjешачком прелазу – наводе из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:38