Halil Duković / - MIćKO VUJISIć
15/12/2022 u 12:00 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nagrada Opštine Tuzi Halilu Dukoviću

Potpredsjednik Opštine Tuzi Haris Ramović kazao je da je ovo važan datum koji obilježavaju, a ujedno i prilika da se podsjete na važnost i ulogu Tuzi i građana Tuzi i NOB-u protiv okupatora

Opština Tuzi slavi 15. decembar, Dan oslobođenja. Na svečanoj sjednici biće uručena Nagrada "19. decembar", koja je ove godine pripala doktoru Halilu Dukoviću. Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Tuzi Fadilj Kajosaj koji je govorio samo na albanskom jeziku.

Potpredsjednik Opštine Tuzi Haris Ramović kazao je da je ovo važan datum koji obilježavaju, a ujedno i prilika da se podsjete na važnost i ulogu Tuzi i građana Tuzi i NOB-u protiv okupatora.

- Napredna omladina Tuzi je tokom rata djelovala organizovano. U ljeto1943. godine osnovana je partijska ćelija koja je preuzela cjelokupnu aktivnost i počela da sprovodi sigurnu saradnju sa partizanskim jedinicama. Postojala je snažna veza sa pokretom u Albaniji. U ovom teškom periodu mnoge porodice iz Podgorice koje su bježale spasavajući svoj i život porodice pronašle su utočište u Tuzima - rekao je Ramović.

On je istakao da su Tuzi oslobođene 15. decembra 1944. godine, te da su u oslobođenju učestvovali Zetski odred i jedinice korpusa Narodne odbrane, jedna brigada Albanske armije i borci Petog bataljona sastavljenog od Tuzana i ljudi iz okolnih sela. Ramovic kaže da su za slobodu domovine mnogi dali svoje mlade živote.

Predsjednik Komisije za dodjelu nagrade Emin Hadži kazao je da su članovi žirija jednoglasno odlučili da nagrada za 2022. godinu pripadne Halilu Dukoviću za doprinos očuvanja zdravlja građana.

Halil Duković kazao je da mu je zadovoljstvo što je dobitnik nagrade. On se zahvalio i predlagačima ali i članovima žirija koji su ga izabrali. 

- Ova nagrada ima posebnu vrijednost iz dva razloga. Prvo jer je prepoznat doprinos koji smo svi zajedno dali za očuvanje zdravlja posebno kada govorimo o pandemiji korona virusa. Ljekari su bili na prvoj liniji odbrane, ali i drugi su dali svoj doprinos. Doprinos su dali i građani. Nagrada je za sve nas koji smo zajedno radili na očuvanju zdravlja. Drago mi je što se nagrada dodjeljuje na ovaj dan, jer ne smijemo zaboraviti tekovine i sve one koji su dali živote za slobodu, kazao je Duković.

Duković je istakao da će novčani dio nagrade pokloniti KUD-u Ramadan Šarkić, jer su oni, kako je istakao, njihovi ambasadori i predstavljaju ih na najbolji mogući način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:26