Црква у Врању, а капела у Матагужима / Дан
12/04/2022 u 08:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Становници дијела насеља у Зети добили пореска рјешења: Матагужани ће порез плаћати Тузима

Сада имамо ситуациjу у Матагужима да поjедине породице порез треба да плаћаjу Општини Тузи, а по свим здраворазумским мjерилима, те непокретности су на териториjи Зете, казао је Новица Пејовић, одборник Демократа

Становници дијела Матагужа, чије су куће у близини капеле и цркве Светог Николе, добили су пореска рјешења из Општине Тузи. Породице Новаковића, Мијовића и Ђуровића сада ће порез на непокретност плаћати сусједној општини. Њихове куће по катастарским границама припадају катастарској општини Врањ, а сви они водили су се досад као мјештани Општине у оквиру Главног града Голубовци. Између осталог уписани су у бирачки списак Зете, здравствену заштиту добијају у Голубовцима...

Рјешење о принудној наплати пореза стигло је породици Ђуровић. Како нам је рекла Мирославка Ђуровић прилично су затечени и нијесу сигурни како то да права остварују у једној општини, а обавезе треба да плате другој.

image

Мирославка Ђуровић

- Дан

– Од Општине Тузи стигло нам је да платимо порез. Након што је отац преминуо у фебруару, све смо пребацили на брата, али нам је рјешење стигло на очево име. Судећи по пореском намету значи да од сада припадамо Општини Тузи. Да ли је то тако договорено не знамо, нас нико ништа питао није. Било нам је драже да смо остали у Голубовцима, али што је ту је. Раније су се спорили због тога што је граница раздвајала гробље и капелу, али шта се то десило па смо добили решења од Тузи не знам. Ништа нам неће бити ни боље ни горе него сад. Надамо се, али опет сумњамо – каже Ђуровић.

”Рјешење о принудној наплати пореза стигло је и породици Ђуровић. Како нам је рекла Мирославка Ђуровић, прилично су затечени и нијесу сигурни како то да права остварују у једној општини, а обавезе треба да плате другој

Ђуровић истиче да већ два мјесеца не добијају рачуне од Чистоће.

– До сада смо личну карту вадили у Голубовцима. Све што нам је требало ишли смо у Општину Голубовци, нијесмо у Тузи. Како ћемо сад не знам. Рачуни за смеће од Чистоће нијесу нам стизали два мјесеца, не знамо да ли то има везе са овим. Можда су и то Тузи преузеле. Не знамо ни гдје ћемо сада гласати. До сада смо у Матагужима – истиче Ђуровић.

Мјештанин Матагужа Лука Поповић каже да није у реду да је капела Зете, а гробље и црква Тузи.

image

Лука Поповић

- Дан

– Ако су дали овај дио Тузима то је срамно. Кућа предсједника Општине Тузи је у Зети. Какви су то политичари, само гледају да нас заваде. Мјештани тога дијела гдје је граница раније су говорили да неће то прихватити, а ако су сада узели та пореска рјешења и пристали да их плате не разумијем то. До сада су били против тога. Све је ово некада била општина Матагужи, и договорено је да граница иде врхом брда, тамо њихово, овамо наше, а они узеше гробље – каже Поповић.

Пејовић: Град уновчио наше парцеле

Новица Пејовић каже да грађанима треба да буде познато да је Главни град у претходних пар година продао земљиште, коjе се одувиjек сматрало зетским, и од тога зарадио наjмање 2.670.599 еура.

– И то по циjенама коjе су углавном износиле 100 еура по квадратном метру. Дакле, наjвредниjе земљиште се продаjе, а новац иде Главном граду. Дешавало се да од продаjе само jедног плаца, Главни град заради толико колико се утроши за све капиталне проjекте у Зети за годину дана. Безпризорно се користи то што нема jасне границе и као по правилу, Зета сваки пут буде оштећена. И ниjе у питању само продаjа, већ и давање наше териториjе у закуп, гдjе се инвеститору ствара ситуациjу да то земљиште користи као да га jе купио. То све ДПС у Зети дозвољава, криjе од грађана и чека да се заборави. То нећемо дозволити – каже Пејовић.

Поповић истиче да Општина Голубовци није реаговала на овакво разграничење.

– Ко ишта пита Општину Голубовци. Нико не зна ни ко је предсједница, а немамо ни Општину, то држи Иван Вуковић, градоначелник. Држао је Миомир Мугоша, бивши градоначелник и нико се није смио жив чути. Не пита предсједницу нико ништа. Ријеч није проговорила могу се заклети – казао је Поповић.

Изјаве наших саговрника можете погледати и у видео прилогу преко QR кода. Одборник Демократа у СО Голубовци Новица Пејовић истиче да су протекле двиjе године од када jе започет процес разграничења између Зете, Тузи и Главног града.

– Како након тадашњих разговора ниjе постигнут договор, наjављен jе арбитражни поступак гдjе смо и тада, а и сада сигурни да Зета има снажне аргументе да издеjствуjе правично дефинисање своjе териториjе. Тачке спорења су броjне и у питању су простори коjи су важни за наше становнике из друштвених, вjерских, економских и других разлога. Jедан од наjважниjих послова коjе jе потребно урадити у сусрет осамостаљивању Зете jе прецизно и на чињеницама засновано дефинисање њене териториjе. Сада постоjи ситуациjа у Матагужима да поjедине породице порез треба да плаћаjу Општини Тузи, а по свим здраворазумским мjерилима, те непокретности су на териториjи Зете – казао је Пејовић.

Он истиче да, како је власт ДПС-а више пута смањивала териториjу општине дискутабилним и антизетским одлукама, оправдана jе забринутост да ће поново покушати исто. – Свако даље одлагање рjешења овог питања може значити нови насртаj оних коjима jе увиjек мало и коjи вриjедно земљиште коjе се сматра зетским виде као погодно за продаjу, давање у закуп, разне манипулациjе и закулисне радње. Зета од тога нема никакве користи већ само штету – поручио је Пејовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 02:51