Мјештани незадовољни путевима / -Архива
20/10/2021 u 08:19 h
Milica Vujisić, Andrijana DabanovićMilica Vujisić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Становници Карабушког поља поручили надлежнима: Градите школу или дјеци плаћајте превоз

Из Карабушког поља свакодневно 400 ученика иде у школу у Тузима

Школу су обећали, али је нема, дом здравља никада добити нећемо, струја је лоша, а путеви пуни рупа, тако мјештани Карабушког поља говоре о насељу. Знају ко им је предсједник мјесне заједнице, али му замјерају што никада није организовао састанак и чуо шта су им проблеми.

– Фали школа, а ово друго ће можда и направити. Улица су уништене, канализације, а добићемо је сигурно за неких 100 година. Главна улица кроз насеље поред винограда је у таквом стању да сам шест пута мијењао гуму. Немамо ни дом здравља нити ћемо га икада имати, као ни просторије мјесне заједнице. Ипак, школа нам је приоритетрекао је Сале Пићурица, мјештанин.

image

Сале Пићурић

-Сале

Шако Шаботић наводи да из Карабушког поља у школу у Тузима свакодневно иде 400 ђака, те позива државу да направе школу или да обезбиједе превоз за њих.

image

Шако Шаботић

-Архива

– Путеви су слаби, јер их је Водовод прекопао па су неки тако остали, а неке улице су пуне рупа. У школу свакодневно иде 400 ђака ка Тузима које ми возимо до школе. Тражимо да држава обезбиједи превоз ђака или да направи школу у насељу. Струја у једном дијелу насеља је баш лоша, а и притисак воде није на задовољавајућем нивоу. Кад свјетиљке прегоре тешко да се ко сјети да је замијени. Имамо пресједника мјесне заједнице који се жив не чује. Од када је изабран никада није сазвао састанак да му кажемо што нам недостаје – истиче Шаботић.

Нихад Мујановић каже да им је инфраструктура лоша, те да што год је рађено лоше је.

image

Нухад Мујановић

-Архива

– Водовод је урађен лоше, електрична енергија је катастрофа, јер струје на појединим мјестима и нема. Раније је било приче да ћемо добити школу, мјесну заједницу, али од свега тога нема ништа. То су само предизборне приче. Нема школа, нема дом здравља, никаква амбуланта, а насеље је све насељеније. Немамо никакву већу продавницу. Дјеца у школу иду или у Тузи или у Подгорицу што је доста компликовано. Користе превоз који чекају по два сата који је веома нередован да би се од насеља пребацили до града, а поједине возе и родитељи. Има и доста неасфалтираних путева – каже Мујановић.

Због нелегалне градње напон лош

Директор ЦЕДИС-а Владимир Чађеновић казао је да ће посебну пажњу у наредном периоду усмјерити на Карабушко поље.

– Треба напоменути и да ћемо посебну пажњу у наредном периоду усмjерити на Карабушко поље, и то због проблема на мрежи коjи су узроковани интензивном нелегалном градњом на том подручjу, будући да су приоритети ЦЕДИС-а адекватно напаjање за легално прикључене кориснике и стабилан електродистрибутивни систем – каже Чађеновић.

Он је истакао да ће у општини Тузи имати још инвестиција.

– На подручjу Тузи, кроз Проjекат ревитализациjе третирани су 10 кВ далеководи "Душићи" и "Хоти". За ревитализациjу далековода "Хоти", на коjем jе замиjењено око 250 стубова и реконструисано 16 стубних трафостаница, издвоjено jе око 350.000 еура, док су радови на далеководу "Душићи" у завршноj фази. На подручjу ове општине актуелна су и четири проjекта вриjедности око 245.000 еура, од коjих jе највећи износ планиран за изградњу трафостанице 10/0,4 кВ "Нова 4" – истиче Чађеновић.

Секретаријат за урбанизам Љека Ивезај каже да Општина има низ пројеката које ће реализовати у овом насељу.

– Планирамо асфалтирање двије улице, као и изградњу мјесне заједнице. Припремамо главни пројекат, након чега ћемо распиати тендер. Изградња школе није у домену Општине Тузи већ Министарства просвјете. Водовод је прекопао неке улице и тако их оставио. Обратили смо им се да дођу и асфалт врате у првобитно стање. Карабушко поље је густо насељено, а улице су уске. Разматрамо солуцију да неке од њих буду једносмјерне. Урадили смо такав пројекат како би завршили и тај посао, не би ли се саобраћај лакше одвијао – истиче Ивезај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:03