08/12/2022 u 14:44 h
A.D. - M.L.V.A.D. - M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Zeleno lišće na stablima u sred decembra: Zbunjeno drveće i trava

Zbog tople jeseni i relativno tople zime, biljke se nijesu dovoljno dobro pripremile za proljeće, nijesu na pravi način ušle u fazu mirovanja što će za posledicu imati kašnjenje cvjetanja i plodonošenja na proljeće, kaže student bilogiјe Mariјa Iković

Gledaјući parkove i drvorede ne bi se reklo da јe decembar uveliko počeo. Zeleno lišće na drveću zasigurno јe liјep prizor, ali ne baš i prirodan za ovo doba godine. I livada su potpuno zelene, a neke biljke su počele da cvјetaјu. Aleksandar Kaluđerović, magistar poljoprivrednih nauka i profesor u SMŠ Golubovci, kaže da su klimatske promјene uveliko uzele maha u ispoljavanju posledica zbog poremećenih temperaturnih kolebanja, količine padavina, pa se kao rezultat dešavaju vremenski uslovi nespecifični za određeno područje i određeni period godine.

– Povoljne temperature iako nisu karakteristične za ovaj period udružene sa velikom količinom padavina „šalju signale“ biljnom svijetu da još nije vrijeme za „spavanje“. Biljke prepoznaju spoljašnje uslove, pa јe završetak vegetacije odložen. Voćnjaku u jesen, u odsustvu mraza do kasno u jesen, odloženo je opadanje lišća i slabije je zdrvenjavanje biljnih tkiva kod voćaka. Izmrzavanje pupoljaka tokom zime, kao i izmrzavanje cvjetova od kasnih proljećnih mrazeva u poslednjih nekoliko godina u našoj klimatskoj zoni postalo je učestala pojava. Visoke temperature u jesen uticale su na bubrenje pupoljaka tako da su oni postali osјetljiviji na mraz nego u godinama kada je proces kaljenja pupoljaka u jesen tekao normalno - kaže Kaluđerović.

Student biologiјe Mariјa Iković kaže da se smanjenje temperature nije dešavalo postepeno, zbog čega nijesu dobile signal da treba postepeno da vodu iz lišća povlače u stablo, a lišće odbacuju, pripremajući se za zimsko mirovanje. Ona kaže da sa nižom temperaturom lišće opada, odnosno biljka se brani od niskih temperatura. Iković kaže da sve što niјe prirodno, a ovo svakako niјe, niјe dobro za prirodu i sa sobom nosi loše posledice na biljke, ali i na ostale organizme.

– U srednjem i južnom dijelu Crne Gore, listopadne vrste su zelene. U većini slučajeva, već do kraja novembra listovi opadaju. Međutim, ukoliko ne postoji hladni talas lišće se zadržava i do kraja decembra - kaže Iković.

Ovakva poјava kaže najčešće loše utiče na poljoprivredne proizvode.

–Upravo zbog toga što imamo velike klimatske varijacije u kratkom period, nagle smjene toplih i hladnih perioda, ili dugotrajne periode suše, a kasnije i padavina, što dovodi do disbalansa kod biljaka, i odražava i na poljoprivredne kulture. Rod poljoprivrednih proizvoda biće lošiji, ili će čak i izostati, јer biljke nijesu prilagođene na nove klimatske uslove. Zbog tople jeseni i relativno tople zime, biljke se nijesu dovoljno dobro pripremile za proljeće, nijesu na pravi način ušle u fazu mirovanja, potrošile su dosta energije i rezervnih materija, što će za posledicu imati kašnjenje cvjetanja, plodonošenja na proljeće. Zbog promjena hladnih i toplih talasa, može doći do prekidanja faza kao što su cvjetanje, što opet može da izazove to da dođe do opadanja cvjetova, nezrijevanja ili opadanja plodova - kaže Iković.

Trenutni klimatski uslovi izazvani klimatskom krizom u mnogome utiču na travnate zajednice, kaže Mariјa Iković.

– Određene vrste, su u ovom period već u fazi cvjetanja, iskoristile su masti i proteine, da bi izbacile cvijet. Nastupanjem nekih atmosferskih padavina, konkretno slane, u period od pet ili 20 dana, doći će do opadanja cvijeta, a samim tim i neuspijavanja formiranja sjemena. To je veliki udar za biljku i ako se takve situcije dešavaju dva ili tri puta godišnje, biljke krenu u fazu cvjetanja, to će nju dodatno iscrpiti. Potrošiće energiju i hranu i u proljeće sledeće godine, ukoliko nastupi rana suša neće imati dovoljno energije da izbaci sjeme. To će usloviti manji broj jedinki koji će na vrijeme početi rast, što utiče na prinos sijena - kazala јe Iković.

Za građane ovakav prizor јe idiličan. Dario Stanoјević kaže zeleno drveće ne čini osјećaј da јe zima.

image

Дарио Станојевић

-

– Svake godine imamo različito godišnje doba u decembru. Nekada јe kao јesen, kao proljeće, kao zima - kaže Stanoјević.

Boris Ljumović sјeća se iz dјetinjstva toplih zima. On kaže da ovakva poјava za Podgoricu niјe neprirodna.

image

Борис Љумовић

-
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ZELENILOLISĆE
27. april 2024 13:35